Анонси

 

 
 
 
 
 
Досліднa станція «Маяк» пропонує

Назад

Придбати насіння окремих овочевих культур можна безпосередньо і в виробника насіння, яким є досліднa станція «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, що знаходиться в с. Крути Ніжинського району, контактний телефон: (0231 6-94-39).
Директор: Кривець Дмитрій Олегович, кандидат сільськогосподарських наук, 0674610578.
Пріоритетним напрямком діяльності установи є селекція овочевих рослин, значно розширено спектр культур, включених до науково-дослідної роботи. Ведеться дослідження гетерозисної селекції моркви та мало поширених культур – салату, селери, гібіску їстівного, шпинату та ін.
В 1996 р. передано до Державного сортовипробування перший в Україні гетерозисний гібрид моркви Ранок F1, перші вітчизняні сорти чабру садового Остер, чорнушки Іволга. До Державного Реєстру сортів рослин України внесені сорти салату селекції ДС «Маяк» ІОБ НААНУ: листкових – Сніжинка, Золотий шар, Шар малиновий, Зорепад та головчастих – Годар, Ольжич, Дивограй, Смуглянка. Нині проводиться селекційна робота по створенню серії сортів салату посівного малопоширених різновидів – стеблового, ромену, грасу. На станції створено нові сорти цибулі городньої Маяк та Заграва, моркви Колгоспниця, селери коренеплідної Рома, огірка Джекон F1, малопоширених культур: шпинату Красень Полісся, крес-салату Холодок і Мереживо, гірчиці салатної Зорянка і Попелюшка, васильків справжніх - Рутан, Перекотиполе, Сяйво, вперше в Україні створені сорти бамії Сопілка і Діброва, індау посівного Знахар, петрушки Стихія і пастернаку Стимул, гороху овочевого Ланковий і Спадок.
В 2010 році до Держсортовипробування передані сорти огірка Дарунок осені, цибулі городньої Перлина, цикорію коренеплідного Цезар та шпинату Фантазія.
Всього до Держреєстру внесено 29 сортів і гібридів селекції станції, з них захищено патентами на сорти 16.
В Національному Центрі генетичних ресурсів рослин України отримано 10 свідоцтв про реєстрацію зразків, близько 20 сортів і ліній  проходять експертизу. В Центрі зареєстровано, зокрема, стерильну лінію і лінію-закріплювач стерильності моркви.

Дослідна станція «Маяк» ІОБ НААН пропонує для реалізації насіння овочевих культур власної селекції:

Огірок Джекон F1 Цибуля  Маяк;
Огірок Ніжинський місцевий Цибуля  Заграва
Горох овочевий  Спадок Петрушка  Стихія
Горох овочевий  Ланковий Селера  Рома
Гірчиця салатна Попелюшка Салат  Золотий Шар
Гірчиця салатна  Зорянка Салат  Годар
Бамія  Сопілка; Салат  Дивограй
Бамія  Діброва Салат  Сніжинка
Індау посівний  Знахар Салат Ольжич
Крес-салат Холодок Салат Шар малиновий
Крес-салат  Мереживо Шпинат  Красень Полісся
Васильки справжні  Сяйво Чабер  Остер
Васильки справжні  Рутан Нігела  Іволга
Васильки  справжні  Перекотиполе Індау посівний  Знахар

Назад