Анонси

 

 
 
 
 
 
Зберігання плодів зерняткових

Назад

Добре зберігаються яблука, вирощені в умовах рівномірної за теплом і вологістю погоди на ґрунтах суглинкового гранулометричного складу, забезпечених в достатній кількості макро- та мікроелементами. Нестача тепла, світла, надлишок вологи протягом літа, високі денні та нічні температури в останні 3-4 тижні перед збиранням призводять до зниження лежкості, смакових якостей, підвищення рівня захворюваності плодів. Плоди, вирощені при надлишковому азотному живленні, плоди з молодих, а також старих дерев закладають на короткочасне зберігання. Плоди, вирощені на бідних ґрунтах, плоди з дерев на карликових підщепах мають нижчу лежкість, ніж плоди, вирощені на забезпечених NPK ґрунтах, на деревах, сформованих на сильнорослих підщепах.
Найбільшу лежкість мають зібрані в знімальній стиглості яблука сортів Пепінка литовська, Мелба, Ренет ландзберський, Подільське, Бойкен, Пармен зимовий золотий, Кандиль синап, Мантуанське, Розмарин білий, Делішес, Мліївська красуня або раніше знімальної сортів Слава Переможцям, Мекінтош, Антонівка звичайна, Пепін шафранний, Кальвіль мліївський, Уманське зимове, Зимове плесецького, Ренет Семиренко, Джонатан, Рубінове Дуки, Кальвіль сніговий, Ренет шампанський та ін., розсортовані одночасно при збиранні і закладені в день збирання в холодильник.
Тара для яблук краща з суцільної дощечки, або з невеликими відстанями (1-2 см) між ними, бо не допускає травм при транспортуванні та зберіганні. В холодильних камерах зберігають плоди за сортами. Відносна вологість в період зберігання повинна становити 85-90%. Температура +2…4°С є найкращою для сортів Пармен зимовий золотий, Апорт Алма-атинський, Антонівка звичайна, Переможець, Богатир, Ренет шампанський та інші. Температура +1…+2°С є сприятливою для сортів Ренет Семиренка, Бабушкіне, Пепін шафранний, Пепін лондонський, Голден делішес, Уельсі, Бойкен, Розмарин білий, Кандиль синап, Сарий синап, Делішес та інші.
Для сортів Старкінг, Мекінтош найкращими є температура від 0 до мінус 2°С. Тривала лежкість яблук потребує стабільної температури. Коливанням є зміна температури вже на 0,5-1°С. Якщо відстань до холодильника значна, то перед транспортуванням яблука в день збирання охолоджують повітрям з температурою +3…+4°С холодильною машиною, змонтованою на автопричепі разом з гумовотканинним пневмосховищем типу "Вимпел".
Ящики в холодильнику ставлять штабелями заввишки до 3 м, залишаючи відстань між ними та стелею не менш 0,3 м для вентиляції. Через кожні 3-5м роблять проходи завширшки 0,6 – 0,7 м для огляду продукції. При використанні засобів механізації пакети ящиків, розміщених на піддонах чи в контейнерах, встановлюють в 4-5 ярусів.
У невеликих камерах ящики чи контейнери розміщують суцільним штабелем, залишаючи через кожні 3-4 ящики вентиляційні проміжки 10-15 см, а у великих камерах роблять центральний прохід завширшки 1,5 м. Штабелі розміщують на відстані 0,5-0,6 м від стін, повітропроводів та батарей охолодження. Щільність розміщення плодів у ящиках у камерах становить 250-350, у контейнерах – 350-400 кг/м3. Для забезпечення рівномірної температури по всій висоті камери та всередині штабелів проводять циркуляцію повітря в перший місяць зберігання щодоби по 2-3 рази, в основний період – періодично, в кінці зберігання, коли кількість етилену, що виділяється, збільшується – знову частіше.
Яблука з високими товарними якостями – вищого та першого сорту, особливо ті, які вирощені в південних областях Лісостепу та не переносять низьких температур (нижче +3 .+4°С) зберігають в регульованому газовому середовищі. Для більшості сортів співвідношення СО2:О2 становлять 5:3. Деякі сорти, наприклад Розмарин білий, Кандиль синап добре зберігаються, коли вміст СО2 не перевищує 1%. Швидке виведення в режим у поєднанні з температурою +3 .+4°С та відносною вологістю 85-90%, забезпечує тривале зберігання плодів.
Груші зимових сортів зберігають так само, як і яблука. Застосувавши відповідні температури та газове середовище можна зберегти груші 8 місяців. Такі сорти груш, як Улюблена Клапна, Лісова красуня, Бере Боск, Жозефіна Мехельнська, Кюре та деякі інші зберігають при температурі мінус 1 .2°С та відносній вологості 90-95%. Перед реалізацією 10-15 днів груші витримують при температурі плюс 14 .15°С, якщо термін їх реалізації понад 15 днів. Регульоване газове середовище для більшості сортів груші має такий склад: СО2 – 2-3%, О2 – 2-3%, решта – азот.
Плоди кісточкових, зібрані в знімальній стиглості, та ягоди зберігають при температурі 0 .2°С та відносній вологості 90-95%. Тривалість зберігання залежить від сорту. Сливи угорки, сорти персиків Ніхітський, Кримчак в цих умовах зберігаються 1-2 місяці. Тара для кісточкових – місткістю 10-12 кг, вислана папером, для ягід – корзинки та сита. Регульоване газове середовище для слив, персиків та абрикос має такий склад: СО2 – 3-4%, О2 – 3%, решта азот; для вишень, черешень – О2 – 10%, СО2 – 7-8%, решта – азот; смородини – СО2 – 10%, решта – азот. В таких умовах продукцію можна зберігати до 2 місяців. Близько 10 днів можна зберегти ягоди суниці: при 0-1°С в середовищі О2 3-5%, СО2 5-7%, решта – азот. Тара – корзинки, дрібні поліетиленові пакети.

Назад