Анонси

 

 
 
 
 
 
Картопля – другий хліб

Назад

На території України картоплю вирощують понад 260 років. Історичні корені вирощування картоплі в Україні розпочинаються з Харківської губернії, водночас ця культура у 1790 році швидко поширилась на території колишньої Чернігівської губернії, чому сприяли місцеві ґрунтово-кліматичні умови. А тому Чернігівщина завжди була і залишається провідною областю по виробництву картоплі на Україні. Питома вага обсягів виробництва картоплі товаровиробниками області по відношенню до загальнодержавного виробництва складає близько 15 відсотків. В структурі обласного валового доходу рослинництва, частка картоплі становить понад 34 відсотки, займаючи в структурі посівних площ лише 6 відсотків.
Картоплю можна культивувати в будь-яких грунтово - кліматичних зонах Чернігівщини, а за універсальністю використання в народному господарстві та прибутковістю, вона займає одне з перших місць серед сільськогосподарських культур області.
Щороку в господарствах усіх категорій області висаджують біля 100 тис. га картоплі.
Тому дбайливому господарю важливо знати деякі технологічні особливості картопляної ділянки, а також адреси виробників якісного насіння картоплі в Чернігівській області, що входять до асоціації НВА «Чернігівкартопля» та яка більше п’ятнадцяти років успішно забезпечує якісним насінням не тільки потреби області, а й знана всією Україною.

Виробники насіння картоплі Чернігівській області
Господарство
Керівник
1
2
Городнянський район
СФГ «Лавр»
Лавров Валерій Францевич, 050-9098735
СТОВ «Віра»
КОНДРЕНКО Микола Миколайович, 3-92-41
Коропський район
СВК «Правда»
Баранець Валентин Миколайович, 063-045082
ТОВ «Черешеньки»
Шкурко Ірина Вікторівна, 050-9009442
СФГ «Білі роси»
Кобизський Юрій Петрович, 097-7543499
Корюківський район
ТОВ «Забарівське»
СВІДЕЛЬСЬКИЙ Олександр Миколайович, 688740
ПСП «Злагода»
Топтун Віталій Степанович, 067-4613013
Менський район
СК «Авангард»
Прищепа Володимир Федорович, 050-1999866
ФГ «Бутенко»
Бутенко Олексій Іванович, 067-5086689
ТОВ «Агроресурс-2006»
Кріейш Саада Макфуд, 067-7457438
1
2
Сосницький район
ТОВ «Прогрес»
Лазаренко Григорій Іванович, 050-3130499
ФГ «Деметра агро»
Васюта Володимир Михайлович, 2-04-45
Чернігівський район
ТОВ «Чернігівська індустріальна молочна компанія»
Ясинський Анатолій Юліанович, 067-4623292
ЗАТ НВО «Чернігівеліткартопля»
Шкурко Ігор  Вікторович, 050-3137049
ТОВ ім. Тищенка
Кужель Микола Михайлович, 067-4601816
ТОВ «Новий шлях»
Андросенко Володимир Миколайович, 067-6847590
ПП «Левона-Агро»
Левицький Василь Гаврилович, 050-3130430

 

Технологія захисту картоплі


Основні хвороби та шкідники. Колорадський жук. Типовий олігофаг, що переважно живиться й розвивається на рослинах родини пасльонових. З виходом шкідника за межі первісного ареалу та освоєнням культурної картоплі він добре розвивається й на баклажанах. Менш придатні для його розвитку помідори, які переважно пошкоджують жуки, тютюн, перець солодкий та дикі види картоплі. Зимують жуки в ґрунті на глибині 8-50 см, що залежить від механічного складу ґрунтів та їх зволоження. Основна частина жуків зосеред жується на глибині 10-30 см. Частина жуків може йти на повторну зимівлю. Частина їх залишається в ґрунті на затяжну діапаузу, що може тривати 2-3 роки. Отже, популяція, що зимує, складається з молодих жуків, жуків другого року життя, та тих, що перебувають у затяжній діапаузі 2-3 роки. Пробудження починається, коли на глибині їх залягання ґрунт прогріється до +5-6°С. Масовий виліт жуків буває в середині * наприкінці травня. У пошуках корму у сонячні дні жуки перелітають на значні відстані. Самиці відкладають яйця купками по 15- 40 штук у кладці, переважно з нижньої сторони листків. Плодючість самиць залежить від багатьох факторів і становить 150 – 1500 – 2000 яєць. Тривалість розвитку однієї генерації колорадського жука становить близько 60 днів. Після виходу на поверхню вони інтенсивно живляться. Жук, що перезимував, за добу з'їдає 2,6 см2 листкової поверхні, а за весь період розвитку – до 150 см2, а личинки 1-4-го віків – 30-40 см2 і більше (Санін, 1975). В Україні розвивається дві генерації шкідника, іноді – три. Високий рівень шкідливості колорадського жука зумовлений постійно високою чисельністю, значним репродуктивним потенціалом, ненажерливістю та високим коефіцієнтом виживання популяції. Баклажани, помідори, перець та інші пасльонові слід обробляти при заселенні 5% рослин. Враховуючи постійно високий рівень чисельності шкідника, ці культури краще обробляти профілактично наступного дня після висаджування розсади.
Фітофтороз. Це одна з найшкодочинніших і найпоширеніших хвороб томатів, картоплі, баклажанів. У роки епіфітотії вона знищує рослини і урожай плодів за кілька днів. Шкодочинність фітофторозу залежить від гідротермічних умов, наявності та агресивності збудника, стійкості сорту. Особливо інтенсивно збудник хвороби розвивається після тривалих опадів, а також за погоди з теплими днями та холодними ночами, особливо туманами і росами. Фітофтороз уражує всі надземні органи рослин: листки, стебла, плоди. На листках утворюються бурі плями з краю пластинки, спочатку з нижнього боку, а потім з верхнього вкриваються світлосірим нальотом – скупчення конідієносців та конідій гриба. Плями швидко збільшуються, чорніють, листки всихають, а за достатнього зволоження – загнивають. На зелених плодах з'являються концентричні, у вигляді незамкнених кіл, бурі плями, темно-зелені, зморщені, маслянисті, що часто заглиблені у плід. На плодах, де були ознаки ураження, хвороба розвивається під час зберігання та транспортування. Масове поширення фітофторозу відбувається після тривалих опадів за температури повітря +18-20°С і вологості понад 75%. Зараження відбувається, коли на поверхні рослини знаходиться краплинна волога. Гриб у формі міцелію зимує в бульбах картоплі. Томати уражуються на 7-10 днів пізніше ніж картопля коли від хворих ростків заражується бадилля картоплі, що є джерелом інфекції для зараження томатів.

Захист


Боротьбу з багаторічними дводольними та злаковими бур'янами доцільніше проводити восени після збирання врожаю за допомогою системного гербіциду суцільної дії Ураган Форте 500 SL в.р.к. при відростанні таких тяжко знищуваних бур'янів як осоти, березка польова, пирій повзучий, свинорий, щавель, хрін та інші.
Весною на ділянках забур'янених одно- та багаторічними бур'янами Ураган Форте 500 SL в.р.к. використовують після посадки картоплі за 2-3 дні до появи сходів культури.
Для захисту бульб від ґрунтової та насіннєвої інфекцій (парша звичайна та срібляста, фузаріоз, ризоктоніоз, фомоз), бульби картоплі перед посадкою обробляють протруйником Максим 025 FS т.к.с. + Актара 25 WG в.г. – проти дротяників, личинок травневого хруща, ківсяків, колорадського жука та попелиць.
Проти однорічних дводольних та злакових бур'янів посіви картоплі обробляють ґрунтовим гербіцидом Гезагард 500 FW к.с. або Дуал Голд 960 EC к.е. Препарат вносять після посадки, після формування гребенів, але обов'язково до появи сходів культури.
Після внесення ґрунтових гербіцидів не рекомендується проводити механічні обробки ґрунту. У разі забур'яненості посівів багаторічними (пирій повзучий) та однорічними злаковими бур'янами, проводять обприскування системним селективним гербіцидом Фюзилад Форте 150 ЕС к.е. Фаза розвитку бур'янів повинна бути: багаторічні – за висоти 10-20 см, однорічні – 2-4 листки.
Перше обприскування по вегетації проти фітофторозу та альтернаріозу проводять фунгіцидом профілактично у фазі початок бутонізації.
Для цього використовують Ридоміл Голд МЦ 68 WG в.г.
Друге обприскування – проводять у фазі бутонізації – початок цвітіння (через 10-14 днів) проти дорослих жуків та личинок першого-другого віку колорадського жука інсектицидом Актара 25 WG в.г. (якщо не проводили обробку посівного матеріалу). Для одночасної боротьби з колорадським жуком і фітофторозом, посіви обробляють баковою сумішшю Актара 25 WG в.г. + Ридоміл Голд МЦ 68 WG в.г. у рекомендованих нормах.
Третє обприскування проводять через 10-14 днів після попередньої проти фітофторозу та альтернаріозу фунгіцидом Ридоміл Голд МЦ 68 WG в.г.
Для захисту насіннєвих посівів картоплі від попелиць-переносників вірусних хвороб, а також при невисокій чисельності личинок колорадського жука в період вегетації проводять обробки інсектицидом Карате Зеон 050 SC к.е. (1-3 обробки за сезон). Для запобігання ураження бульб фітофторозом, гнилями і бактеріальними хворобами після збирання та під час зберігання рекомендується провести обприскування посівного матеріалу фунгіцидом-протруйником Максим 025 FS т.к.с., який зменшує на 30-40% ураженість бульб картоплі гнилями та паршею при зберіганні.

Назад