Анонси

 

 
 
 
 
 
Плодові та ягідні культури

Назад

Обрізка плодоносних дерев


Зерняткові (яблуня, груша, айва). До 8-10 річного віку обрізка має на меті регулювання приросту і навантаження врожаю плодів. При хорошому прирості обрізку (укорочення) застосовують слабку, а при слабкому - підсилюють. При згасання приросту (старше 10-12 років) укорочення проводять на 2-3-річну деревину. (Приріст 30-35 см - нормальний, менше 15 см - слабкий). Старі дерева можна "омолодити", сильно скорочуючи скелетні гілки (до 1-1,5 м), видаляючи в першу чергу сухі, а також спрямовані вгору або убік гілки. Одночасно з цим можна проводити і зниження висоти крони. Для цього спершу "відкривають" центр (середину) крони, зрізаючи на висоті 3,5-4 м скелетні гілки і центральний провідник. Верхні скелетні гілки вирізують над бічними розгалуженнями, зростаючими назовні. Нижні гілки (як правило, з відвислим кінцями) вирізують під розгалуженнями, зростаючими вгору і вбік. «Жируючі» пагони вирізують "на кільце" або сильно вкорочують, перетворюючи їх у напівскелетні гілки. Дерева типу "Спур" гілкуються слабо, пагони зазвичай короткі з густою листям. Для них найбільш підходить розрідженої - ярусна система з 4-5 пагонами в першому ярусі, 3-4 - у другому і 2-3 - у третьому ярусі. Іноді застосовують природно поліпшену систему, тип стрункого веретена, а також плоску або вільну пальмету.
Айву і грушу обрізають також, як і яблуню, проте груша, що має потужно зростаючі пагони, не потребує сильного вкорочення. На старих деревах можна успішно проводити "омолоджування".
Слива. Оптимальний річний приріст 30-35 см. Більшість сортів (Ганна Шпет, Ренклод Альтана та ін) щорічно укорочують річні прирости на 1/3 або 1/2 довжини. У сортів, що сильно гілкуються (Угорка молдавська, Угорка кодринська) вкорочують тільки пагони, що мають значний приріст, а решту проріджують.
Абрикос та жердель. На противагу сформованій думці, абрикос теж потребує обрізку. Стабільний урожай отримують на однорічний приріст. Нормальний приріст - 40-50 см. Добрі результати дає річне укорочування пагонів (в II половині травня), що сприяє освітленню пагонів, на яких закладається врожай наступного року. При загасанні приросту проводять "омолодження" (на 4-5 річну деревину). Регулярно видаляють (4-6 разів) хворі гілки.
Черешня. Обрізка проводиться дуже помірно. Треба пам'ятати, що у пагонів довжиною 60 см - квіткових бруньок мало, у пагонів довжиною 30 см - квіткових бруньок до 50%, а у пагонів довжиною 10-15 см - розвиваються тільки квіткові бруньки. Вкорочують пагони довжиною 50 см. При річної обрізку рани загоюються краще.
Персик. Спочатку видаляють гілки, що ростуть усередину крони. На 1-2-річних скелетних гілках між плодоносними пагонами залишають до 20 см. плодоносні пагони укорочують на 6 - 8 плодових бруньок. Дерева старше 8-10-річного віку піддають омолодженню. Для отримання великих красивих плодів обрізку треба проводити так, щоб на дереві залишалося не більше 35-40% квіток. Для цього обрізку краще проводити навесні в період, коли на деревах вже з'являються блакитно-рожеві бутони.
Вишня. Невірною є думка, що вишня не потребує обрізки і вона навіть шкідлива для дерева. Достатньо сильний щорічний приріст (25-30 см) підтримується за рахунок грамотної обрізки. Обрізка проводиться навесні у вже теплу погоду, але ще до розпускання бруньок. В період формування крони хороші результати дає щорічне прищіпування. Найбільш поширений тип крони - розріджено-ярусна і чашоподібна.

Захист  суниці


При посадці молодих насаджень для захисту рослин від ґрунтових шкідників (личинок хрущів, вовчка, дротяників) та хвороб (пліснявіння, гнилі, вертицильозного в'янення) застосовують ґрунтову бовтушку в суміші з Актара 25 WG в.г. (0,25%) + Максим 025 FS т.к.с. ( 0,25%).Перше обприскування початок розвитку розетки – проводять фунгіцидом Хорус 75 WG в.г. – проти сірої гнилі, плямистостей та борошнистої роси.Друге обприскування – викидання квітконосів – бутонізація –інсектицидом Актеллік 500 EC к.е. – проти сунично-малинного довгоносика та суничного кліща, в суміші з Хорус 75 WG в.г.. проти плямистостей і сірої гнилі, та Топаз 100 ЕС к.е. – проти борошнистої роси.Третє обприскування після цвітіння – ріст ягід – проводиться при необхідності проти сірої гнилі суниці, фунгіцидом Хорус 75 WG в.г. коли складаються відповідні умови для розвитку хвороби (дощова тривала погода, тумани та роси).Четверте обприскування обов'язкове – після збирання врожаю та скошування листя фунгіцидом Хорус 75 WG в.г. – проти сірої гнилі, пліснявіння.

 

Захист малини

При посадці молодих насаджень для захисту рослин від личинок хрущів та хвороб (пліснявіння, гнилі) застосовують ґрунтову бовтушку в сумуші з Актара 25 WG в.г. (0,25%) + Максим 025 FS т.к.с. ( 0,25%).

Перше обприскування початок бутонізації – інсектицидом Актара 25 WG в.г. – проти малинного жука та сунично-малинного довгоносика, в суміші з Хорус 75 WG в.г. – проти плямистостей та сірої гнилі.

Друге обприскування – вкінець цвітіння – ріст ягід – інсектицидом Актеллік 500 EC к.е. – проти малинного жука, в суміші з фунгіцидом Хорус 75 WG в.г. – проти сірої гнилі.

Третє обприскування після збирання ягід та вирізки рослин, що плодоносили, фунгіцидом Хорус 75 WG в.г. – проти плямистостей.

 

Захист  смородини, порічок та аґрусу

Перше обприскування початок розпукування бруньок – проводять фунгіцидом Топаз 100 ЕС к.е. – проти борошнистої роси в суміші з інсектицидом Актара 25 WG в.г. проти попелиці.

Друге обприскування – викидання квітоносів – бутонізація – інсектицидом Актеллік 500 EC к.е. – проти кліща та попелиці, в суміші з фунгіцидом Топаз 100 ЕС к.е. – проти борошнистої роси.

Третє обприскування після цвітіння – ріст ягід – застосовують Топаз 100 ЕС к.е. – проти борошнистої роси та іржі. За наявності попелиці додають інсектицид Актеллік 500 EC к.е.

Четверте обприскування після збирання врожаю – інсектицидом Актара 25 WG в.г. – проти попелиці, в суміші з фунгіцидом Топаз 100 ЕС к.е. – проти борошнистої роси.

Назад