Анонси

 

 
 
 
 
 
Цибуля і часник

Назад

Цибуля

Як виростити цибулю-порей?

Зазвичай порей сіють у приміщенні в березні, у відкритий грунт розсаду висаджують у травні, як тільки грунт прогріється до 15 ° С.

Там, де порей можна залишати на зиму в ґрунті для отримання врожаю в середині літа, пізні сорти сіють у червні, сіянці пересаджують в липні. Сходи проріджують, залишаючи між рослинами відстань у 5 см. Сіянці пересаджують, коли вони стають завтовшки з олівець і сягають близько 20 см у висоту. У суху погоду напередодні пересадки грядку з розсадою поливають. У сіянців вкорочують коріння і листя і висаджують розсаду рядами на відстані 15 см між рослинами і 30 см між рядами. Розсаду висаджують в лунки. Кілочком проробляють лунку завглибшки 15 см, опускають у неї сіянець і заповнюють лунку водою. Грунт навколо рослин обережно спушують і прополюють, у посуху рясно поливають. Лунки намагаються засипати ґрунтом. Щоб біла "ніжка" була якомога довшою, рослини, що підросли, в кілька прийомів обгортають сухим ґрунтом, кожного разу насипаючи його трохи вище, ніж попереднього разу. Земля не повинна потрапляти між листям, інакше при вживанні пісок буде хрумтіти на зубах. Останній раз рослини підгортають восени. Підживлення сприятливо позначається на товщині несправжніх стебел. Останній раз рослини підживлюють в кінці серпня. Як зберігати порей? У холодні зими цибуля-порей добре зберігається у підвалі, де її прикопують в пісок. Підійдуть для цього і порожні котловани парників, там порей укладають рядами і засипають землею або піском. Перед прикопуванням листя порею обрізають приблизно на 3/4 довжини.

А ріпчасту цибулю?

Всі види цибулі вимагають досить родючого і добре дренованого грунту, але при вирощуванні цибулі з цибулинок вимоги до дрібногрудочкуватості грунту і вмісту в ній органічних речовин нижчі, ніж при вирощуванні цибулі з насіння. Грунт перекопують з осені, вносять компост. При необхідності грунт вапнують. Перед посівом поверхню грунту ущільнюють і вносять комплексні добрива (наприклад, нітроамофоску).

Якщо посадка відкладається, цибулинки розкладають у прохолодному добре освітленому приміщенні, щоб вони не пустили завчасно коріння. Наприкінці квітня - початку травня цибулини ріпчастої цибулі висаджують, залишаючи між рослинами в ряду відстань в 10 см. Цибулинки шалоту можна висаджувати дещо раніше на відстані 15 см між рослинами в ряду.

Часник у питаннях і відповідях

Коли краще садити озимі сорти часнику?

Під озимий часник грядки готують за місяць до посадки. На перші грядки вносять відро перегною або компосту, з мінеральних добрив застосовують 1 ст. ложку подвійного суперфосфату, 2 ст. ложки сульфату калію, 2 склянки деревної золи. Перекопують ділянку на глибину 20-25 см, потім його боронують, поливають і залишають до посадки часнику. Під зиму часник садять зазвичай з 5 вересня до 1 жовтня. Рослини при таких строках посадки встигають добре вкоренитися, краще переносять зимівлю, краще використовують поживні речовини грунту, осінню та весняну вологу. Навесні рослини раніше і інтенсивніше ростуть і розвиваються. При більш пізньої осінньої посадки збільшується кількість замерзлих рослин, період вегетації значно подовжується. Суцвіття, бульбочки, цибулини бувають дрібніші, гірше визрівають, врожай знижується.

Як саджати?

Часник садять п'яти малими стрічками з відстанню між рядками 20 см, між рослинами 6-8 см. Глибина загортання - від 5 до 8 см. Глибока посадка великих зубків і однозубок восени сприяє швидкому укоріненню рослин І збереженню їх від вимерзання. Після посадки часнику грунт мульчують перегноєм або торфом шаром 2-3 см. Якщо осінь суха, то для того щоб часник краще укорінився, його поливають з розрахунку 10-12 л на 1 м

Скільки років поспіль можна вирощувати часник на одному місці?

Досвід підказує: часник на одному місці потрібно вирощувати не більше 2 років. Інакше не уникнути зараження грунту стеблової нематодою. Пускати часник краще після огірків, ранньої картоплі, ранньої капусти та інших раноубіраемих культур, крім цибулевих.

Чому "не вдається" часник?

Недобір урожаю часнику можна пояснити рядом причин:

1. Перш за все, не можна допускати, щоб часник багато років вирощувався на одному місці.

2. В період вегетації рослини можуть затінятися деревами, кущами або будівлями.

3. Буває, що вода має підвищений вміст солей.

4. Якщо часник для посадки завезли з віддалених місць, він швидко вироджується, і в цьому випадку насіннєвий матеріал потрібно повністю змінити.

5. Доречно нагадати, що часник любить родючий, добре удобрений грунт. Він вимогливий до ґрунтової вологи, однак за 20-25 днів до збирання поливи припиняють.

Як оновити посівний матеріал?

У середині травня дрібні, не придатні до осінньої посадки зубчики часнику озимого замочіть в теплому (40-45°С) слабкому розчині марганцівки і тримайте 6-7 ч. Висаджувати зубки потрібно на грядках між морквою і перцями на відстані 6-7 см зубок від зубка . Тижнів через два часник дружно проросте. Згодом із зубків виростають цибулинки 2-5 см у поперечнику. Коли стебло почне жовтіти в нижній частині, можна приступати до викопування та просушування зубків. І цей оновлений посадковий матеріал висаджувати восени, як звичайно.

Технологія  захисту  цибулі
 

Узагальнення системи захисту цибулі

1. Перед посівом насіння обробити Фентіурам (4 кг/т), або ТМТД (5кг/т)
2. Висівати цибулю з суперфосфатом, який оброблений препаратом “Рогор-с”

В дозі 2 л на 100 кг суперфосфату. Норма суперфосфату – 1ц/га.

Це дає змогу захиститись від дротяників, та цибулевої мухи.

3. Внесення ґрунтового гербіциду:

А) “Рамрод” (8 кг/га)

Б) “Дуал” (2,5 л/га)

В) “Буйвол” (виробництво “Агро Хім.Альянс”) 2,5 л/га (добре діє на злакові бур’яни )

Г) “Мезораніл” (2,5 кг/га) Не діє на злакові бур’яни

Д) “Стомп” (3-4,5 л/га)

Вибрати один з наведених вище варіантів.

4. Внесення підстраховочних гербіцидів:

“Афалон” (0,8 кг/га), або “Тотріл” (3 л/га), або суміш “Тотріл” 1,5 л/га + “Афалон”.

5. Повторне внесення підстраховочних гербіцидів:

“Афалон” (0,8 кг/га, або “Тотріл” (2-2,5 л/га), або суміш “Тотріл” (1 л/га) + “Афалон” (0,4 кг/га)

6. Захист від цибулевої мухи. Висота пера цибулі 10 см. Алметрін 0,25 л/га (Агро Хім.Альянс)

7. Захист від пероноспорозу починати при висоті пера 10-15 см одним з препаратів:

Арцерід (3 кг/га), Рідоміл П К (2,5 кг/га), Рідоміл М Ц (2,5 кг/га).

Повторно обробити ще 2 рази через кожні 15 днів. Для кращого результату препарати чергувати. Бажано додавати прилипач.

 

 

Зауваження

Сорти цибулі, які підходять під вирощування товарної цибулі з чорнушки (насіння):

1.Стригунівський  2.Данилевський  3.Оліна

Одразу після появи сходів провести рихлення міжрядь, міжряддя можуть бути 30 см. Рихлення проводять ручним культиватором. Внести калій і фосфор до посіву по 60 кг д-р, підкормити азотом, або тукосумішшю 2 ц/га.

Перша підкормка – в фазі трьох листків, друга – через 15 днів.

Глибина посіву: 1-1,5 см.

Назад