Анонси

 

 
 
 
 
 
Якщо ви закладаєте сад чи виноградник

Назад

Україна має значні переваги перед європейськими державами за природно-економічним потенціалом для влаштування промислового садівництва. Це передусім підтверджується тим, що за умов найповнішого використання зональної спеціалізації, можна успішно вирощувати всі без винятку плодові і ягідні культури помірного клімату.

На жаль, ця перевага ефективного ведення промислового садівництва використовується поки що повільно. Ріст матеріального добробуту населення змінює загальні стандарти, в т.ч. і структуру продовольчого кошик,. збільшуючи частку плодів, ягід і овочів. Впродовж 1991-2012 рр. площа плодоягідних насаджень у сільськогосподарських підприємствах скоротилася на 73,3 %. Таким чином, без заходів з боку держави й галузевих структур у справі відродження та активізації розвитку садівництва Україна через короткий період часу може значно втратити промислове садівництво, а внутрішній ринок плодів і ягід стати повністю залежним від їх імпорту.

Тому спільним наказом Мінагрополітики України та Української академії аграрних наук (наказ від 21.07.2008 №444/74) затверджена галузева програма розвитку садівництва україни на період до 2025 року. Ця програма має окремі етапи реалізації.

Часті звернення підприємців, господарств населення щодо отримання державної підтримки при закладенні багаторічних насаджень спонукають нас використати для роз’яснення начальника відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Департаменту землеробства Мінагрополітики України, кандидата сільськогосподарських наук,  Костенка Віктора Миколайовича.

Вікторе Миколайовичу, кому і для чого надається державна фінансова підтримка?

Державна підтримка розвитку виноградарства і садівництва здійснюється відповідно до Закону України “Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства” та Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.05 № 587. 

Зазначений механізм використання бюджетних коштів згідно п.4 Постанови надається суб’єктам господарювання, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, які займаються виноградарством, садівництвом для компенсації їх витрат на проектні роботи, підготовку ґрунту та посадку, догляд за багаторічними насадженнями, спорудження шпалери та краплинного зрошення відповідно до нормативних витрат на 1 гектар.

Наприклад, фермер, власник земельної ділянки, або суб’єкт господарювання, що її оренду, є вирішив закласти садок чи масив винограднику. З чого йому починати?

В першу чергу, йому необхідно  звернутися до одної з нижче наведених фірм, що мають ліцензію на право виготовлення проектно-кошторисної документації і укласти з нею договір на виготовлення проекту.

 


п/п
Назва організації
Прізвище керівника
Юридична адреса
1
2
3
4
1. Інститут «Укргіпросад» м.Сімферополь Зубоченко Віктор Тимофійовіч 95000 м.Сімферополь,
вул. Ракєтна 10.
тел.(0652)563-869
2. Одеський філіал «Укргіпросад» Вишневська Неоніла Григорівна 65044м.Одеса Французський бульвар 8 тел.(0482) 22-08-72
3. Черкаський філіал «Укргіпросад» Каптенко Петро Михайлович 18008 м.Черкаси, вул..Смілянська 120/1
тел (0472)63-75-60
4. Ужгородський відділ комплексного проектування інституту «Укргіпросад» Федорович Костянтин Якович 8017 м.Ужгород
вул. Собранецька 140  тел.(03122) 64 28 16
5. Придністровський проектно-вишуковальний відділ інституту «Укргіпросад»м. Цибульський Борис Семенович 58013 м.Чернівці, вул. Червоноармійська 194 а,
тел.(03722)3-32-59
6. Державне багатопрофільне підприємство «Урожай» м.Одеса Марченко Володимир Андрійович 64044 м.Одеса, Французський бульвар 10
тел.(048)7-22-67-23
7. Дочірне підприємство «Гроно» м.Миколаїв Бєлова Валентина Степанівна 54030 м.Миколаїв, вул. Адміралтійська 2а
Тел..(0512)35-85-21
8. Приватне підприємство «Проектно-конструкторський центр «Олександра» Очеретяний Василь Яковлевич 73000 м.Херсон, вул..Маяковського 8/20
тел.(0552)22-62-51
9. Колективне підприємство «Сад проект» Несторенко Станіслав
Васильович
8457 м.Артемівськ, вул.Радянська 247
тел.(06274)6-41-95
10. ТОВ «Техносервіс» Клочко Петро Володимирович 72300 м.Мелітополь вул..Вакуленчука 99 тел.(0619)43-10-78
11. Колективне підприємство «Житомирводпроект» Горносталь Юрій Данилович 10001 м.Житомир,
вул. Київська 81
тел. (0412)36-25-18
12. Приватне підприємство «Підприємство проектно-вишукувальних робіт «Врожай Херсонщини» Рябчуков Олександр Андрійович
Скороход Д.І.
73036 м.Херсон,
просп. 200 років Херсона 12, кв.148
тел. (0552)33-52-39
13. ТОВ «Земпроект» м.Черкаси В’язовська Ірина Іванівна 18008 м.Черкаси, вул.Смілянська 118,
тел.(0472)63-84-18
14. Приватний підприємець Сілакова Сілакова Клавдія Іванівна
Василінга Валерій Тимофійович
65061 м.Одеса,
вул. Картамищівська 40, кв.72

Ця організація, після виготовлення проекту забов’язана здати проектно-кошторисну документацію на експертизу в Українську  державну помологічно-ампелографічну інспекцію  (м.Київ вул..Ямська 32), та затвердити її в Мінагрополітики м. Київ вул. Хрещатик 24.

У подальшому господарству необхідно придбати саджанці і розпочати посадку згідно проектно-кошторисної документації

А будуть відшкодовані витрати за придбані саджанці  за кордоном, і де Ви порекомендуєте купувати саджанці?

Відшкодування витрат за придбані за кордоном саджанці може бути тільки за наявністю дозволу Мінагрополітики. Відшкодування витрат на закупівлю вітчизняного посадкового матеріалу можливе за умови, що саджанці придбані у розсадниках занесених до Державного реєстру виробників посадкового матеріалу України.

Необхідно також відзначити, що незалежно від сум, витрачених господарством на саджанці і придбані матеріали, відшкодовуються суми не більше за нормативні, визначені Мінагрополітики

А в яких випадках не відшкодовуються витрати на придбання саджанців?

Не відшкодовуються витрати на закладання багаторічних насаджень, якщо вони посаджені не районованими сортами. У виноградарстві не відшкодовуються витрати на закладені масиви кореневласним посадковим матеріалом крім, зон пісків, вільних від філоксери. Згідно Положення, не відшкодовуються витрати минулих років. Не передбачене також і авансування робіт.

І що повинен робити суб’єкт господарювання далі?

Далі суб’єкт господарювання надає заяву, акт про фактично виконаний обсяг робіт, проектно-кошторисну документацію, відомості про витрати на виконання робіт, кошториси, технологічні карти для виконання робіт у виноградарстві та садівництві, регіональній комісії Головного управління агропромислового розвитку держадміністрації тієї місцевості, де зареєстроване його підприємство. Регіональна комісія визначає попередній обсяг фінансової підтримки суб’єктів господарювання, і подає документи до Мінагрополітики щомісяця до 15 числа. Комісія Мінагрополітики визначає остаточні обсяги фінансової підтримки у розрізі кожного одержувача, та надає Державному казначейству розподіл коштів відповідно до Порядку обслуговування державного бюджету за видатками.

Багато господарників отримують саджанці, кіл, дріт та матеріали для краплинного зрошення від підприємств у вигляді товарного кредиту, а регіональні комісії  вимагають від них копії платіжних доручень. Це вірно?

Ні. Згідно Закону України «Про Державну службу» державні службовці не мають право лобіювати інтереси підприємств. У випадках, про які Ви запитуєте, іде явне порушення цього закону. В Порядку розподілу не передбачається надання комісіям касових платіжних доручень. Передбачається надання відомостей про витрати виконаних робіт. Це накладні на оприбуткування та витрати матеріалів, тощо.

Якщо суб’єкт господарювання отримав кредит у банківській установі, то чи має він можливість хоча б часткової компенсації процентних ставок за рахунок 1% збору?

Так. Одержувачі, які отримали кредити банків на придбання садивного матеріалу, кілків, стовпів, дроту, засобів захисту рослин, паливно-мастильних матеріалів, обладнання для краплинного зрошення, мінеральних добрив, використаних під час проведення робіт, мають право також на отримання фінансової підтримки шляхом часткової компенсації відсоткової ставки за ними кредитами у порядку, визначеному Мінагрополітики за погодженням з Мінфіном.

Який сад мати краще сьогодні?

У технологічному плані віддають перевагу інтенсивним типам насаджень і сортам, які забезпечують швидкий оборот капіталу, тобто створенню і продуктивному використанню таких типів насаджень, які вступають в товарне плодоношення на 2–3-й рік після закладання. Безповоротно минули ті часи, коли на добрий врожай у саду можна було чекати 10–12 років.

Під впливом економічних чинників (таких як необхідність раціонального використання землі, прискорення окупності капітальних вкладень, особливо зниження трудомісткості продукції тощо) радикально змінюються системи ведення садівництва, а найперше — типи насаджень. Особливість цих процесів полягає в переході від розміщення на одиниці земельної площі невеликої кількості дерев з величезними кронами до загущених схем садіння дерев з невеликими кронами. Такі схеми передбачають значне скорочення тривалості циклів  створення і продуктивного використання насаджень, що, в свою чергу, забезпечує швидкий вступ насаджень у товарне плодоношення, високу їх продуктивність, зниження трудомісткості продукції та швидке оновлення сортового складу.

Нині за рекомендаціями наукових установ у садівництві впроваджуються такі основні типи насаджень: зерняткових культур — сади з округлою кроною і ущільненим розміщенням дерев на насіннєвих і середньорослих клонових підщепах; сади з площинною кроною дерев на середньорослих клонових підщепах; шпалерно-карликові сади з площинною кроною дерев на слабкорослих підщепах; сади з малооб'ємною кроною дерев ("вільноростучий кущ") на слабкорослих підщепах; кісточкових культур — сади з поліпшеною ярусною, напівплощинною, чашоподібною кронами  тощо.

У різних зонах країни на невеликих площах випробовуються насадження яблуні, закладені за голландською технологією. На    1 га таких садів розміщується 2500–3300 дерев. Схема садіння — 4 х 1 м чи 3 х 1 м. В товарне плодоношення ці сади вступають на 2–3-й рік після закладання.

У деяких наукових установах досліджуються сади типу лук. Карликові підщепи висаджують тут за схемою 30 х 40 см, окулірують і залишають на місці без пересаджування. На другий рік дерева плодоносять. Коли плоди дозріють, дерева скошують, відокремлюють плоди від гілок. Наступного року відростають нові пагони, які через рік плодоноситимуть.

Назад