Анонси

 

 
 
 
 
 
Виробництво свинини у господарствах населення

Назад

ВИРОБНИЦТВО СВИНИНИ В ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ


Завдяки своїм біологічним особливостям свинина стоїть на одному із перших місць серед м’ясних продуктів, а виробництво свинини є найефективнішою галуззю серед інших видів с/г тварин. Свині – найбільш скоростиглі тварини, які в 6-7-місячному віці досягають живої маси 100 кг і більше. Від однієї свиноматки з приплодом в рік можна виробити 2,2-2,5 т свинини в живій масі.
Супоросність свиноматок триває 112-114 днів, підсосний період становить 45-60 днів, тому від свиноматки в рік одержують по два опороси (в середньому по 8-10 поросят до відлучки за опорос). Свиноматка за життя здатна давати по 20 і більше опоросів, однак строк господарського використання до 5 років. Від свиноматки одержують 8-9 опоросів.
Свині – всеїдні тварини, їм можна згодовувати різноманітні корми при невеликих витратах, на 1кг продукції по 2-5 кормових одиниць. Всі перелічені біологічні особливості свиней є основою для успішного розведення, вирощування і відгодівлі тварин в приватних господарствах.


Як вибрати добре порося на базарі


Вибираючи порося на свиноматку або для відгодівлі, потрібно в першу чергу поцікавитись, від яких вони попередників і до якої породи відносяться. Кістяк поросяти повинен бути міцним, голова – середньої величини, груди – широкі і глибокі. Найкраще ростуть помісні та гібридні поросята, дуже важливо, щоб у них був правильний прикус. Здорове порося рухливе, щетина блискуча і щільно прилягає до шкіри, п’ятачок рожевий, хвостик закручений. При виборі поросяти на свиноматку треба звертати увагу на кількість і форму сосків, яких повинно бути 12-14, рівномірно розташованих, добре розвинутих.


Відгодівля свиней


Існує декілька типів відгодівлі свиней: м’ясна, беконна, сальна. В залежності від того, яку свинку хоче господар, такий тип відгодівлі і вибирає.
Фактори, що мають вплив на якість свинини: порода, тип годівлі, жива маса і вік при забої, вгодованість. Всі ці показники впливають на склад туші, а це – співвідношення жиру, кісток, м’яса і сполучної тканини.


М’ясна відгодівля


До м’ясних належать такі породи свиней: українська м’ясна, велика біла м'ясного напрямку, полтавська м’ясна, дюрок, п’єтрен. Відгодівлю починають після відлучення поросят від матки або купівлі живою вагою 10-12 кг і закінчують у віці 6-8 місяців живою вагою 100-120 кг.
Щоб відгодівля була швидкою і вигідною, свиня має швидко рости. Головне завдання – домогтися середньодобових приростів. На початку відгодівлі порося має приростати за добу на 400-500 г, а в другій половині відгодівлі – на 750-900 г і більше. Якщо все виконувати правильно, то матимемо після забою соковите і ніжне м’ясо та невелику кількість підшкірного жиру (сала) товщиною до 3-3,5 см.
Для м’ясної відгодівлі використовують різні корми. В зимовий період – це суміш концентратів (70-80 %), якісне бобове сіно, полова бобових листків (5-10 %), соковиті корми, харчові відходи. Влітку грубі корми і соковиті замінюють зеленою масою бобових трав, кропиви. До раціону свиней обов’язково вводять кухонну сіль 20-30 г, що сприяє апетиту і кращому перетравленню їжі. При можливості потрібно давати свіжі полову конюшини, люцерни, сушену кропиву, хороше злакове сіно, будь-які корми тваринного походження – це є справжнім і доступним джерелом вітамінів, білку і мінеральних речовин. До ваги 60-70 кг свиням дають більше кормів, багатих на білок (квасоля, горох, боби, макуха) і менше вуглеводних (картопля, кормові і цукрові буряки), щоб краще наростала м’язова тканина.
Свиням з вагою понад 70 кг ваги дають більше картоплі, буряків та харчових відходів.
Для успішної відгодівлі свиням слід створити гарні умови: лігвище – чисте і тепле, корито – зручне для їжі, вчасно вимите; стайня – вентильована; поведінка господаря –ласкава та спокійна.


Беконна відгодівля


Щоб отримати бекон високої якості, підбирають породи: ландрас, естонська беконна і їх помісей (молодняк, одержаний від схрещування з іншими породами). Також можна брати велику білу, українську білу степову.
Після придбання порося на базарі їх дорощують до живої ваги 25-30 кг. Далі відгодовують на бекон до 95 кг. Середньодобовий приріст на початку відгодівлі – 380-450 г, а наприкінці – 620-750 г. За беконної відгодівлі основою раціону є зернові корми (ячмінь – до 80%), менше висівок, макухи. Для годівлі беконних свиней необхідна морква, гарбузи, трави бобових культур, кропива, сироватка та м’ясо-кісткове борошно. Особливо варто виділити ячмінь, який поліпшує смакові якості, а сало набуває належної консистенції. Необхідно постійно підтримувати у тварин добрий апетит, тому корми готують з особливою ретельністю. Зернові дають у дрібно-змеленому вигляді, коренеплоди – подрібненими, картоплю – вареною, відвійки – свіжими, рибні і харчові відходи – добре провареними.


Відгодовування свиней до жирних кондицій


Мета такої відгодівлі – отримання високоякісного шпику (сала) і внутрішнього жиру.
До цього типу відгодівлі придатний молодняк певних порід і дорослі свиноматки, які вибракувані з подальшого відтворення.
Щодо порід, то для сальної відгодівлі придатні культурні породи: миргородська, велика біла, українська степова ряба, велика чорна. При цьому типі молодняк відгодовують до живої ваги 130-150 кг, а вибракуваних дорослих тварин – до 250-350 кг і більше. Середньодобовий приріст молодняку – 500-600 г за весь період годівлі, дорослих – 900-1000 г. Щодо раціону, то для відгодівлі до жирних кондицій найкраще використовувати картоплю, буряки, баштанні культури, гичку буряків, кропиву, харчові і овочеві відходи та інші об’ємисті корми. Із зерна найкраще використовують дерть ячменю та пшениці. Свиням на відгодівлі до жирних кондицій згодовують корми у вигляді густих мішанок.

Назад