Анонси

 

 
 
 
 
 
Запуск корiв та доїння

Назад

Техніка запуску корів


Підготовка корів до отелу.
На продуктивність корів впливає правильна підготовка їх до наступної лактації, яка починається з організації запуску.
Тварини, які не закінчили свій ріст і мають середню вгодованість - сухостійний період 70-75 днів, усім іншим - 50-60. Запуск корів, які мають підвищену здатність виділяти значну кількість молока складний процес. Його необхідно проводити щонайменше 5-10 днів.
Техніка запуску корів. Починають запускати корів за 6-12 днів до початку сухостою. Триразове доїння заміняють дворазовим.
Корів з надоєм 10 кг і більше на протязі перших 5-6 днів запуску доять по два рази на добу, з 6-7 днів на протязі 2-3 днів - один раз, пізніше один раз - через день. Тривалість запуску для таких корів становитиме 10-12 днів.
Корів з надоєм на час запуску 6-9 кг запускають на протязі 6-8 днів. їх в перші З дні доять 2 рази на добу, на четвертий - п'ятий день - один раз на день, пізніше - через день. Припиняють доїння корів при добовому надої 1-2 кг молока. Масаж вим'я під час запуску корів не проводиться. Годівля корів за повною нормою розпочинається на 5-6 день після повного запуску.

Техніка доїння та годівля корів під час запуску

 


Добовий
надій
молока
перед
запуском,
кг
Тривалість запуску, днів
Організація доїння в період запуску
Організація годівлі в період запуску
1-2
1
Припиняють доїння
Без змін раціону
3-5
3-4
Доять 2 дні по 2 рази на добу, на 3 день - один раз на добу, пізніше через добу
3 раціону виключають концентровані корми, зелені корми влітку зменшують на половину, зимою виключають з раціону коренеплоди. Інші соковиті корми і воду зменшують на половину
6-9
6-8
Доять 3 дні по 2 рази на добу, з четвертого дня - один раз, з п'ятого - через день
3 раціону виключають концентровані та соковиті (влітку зелені) корми і замінюють їх сіном
Норму води зменшують на половину.
10 і вище
10-12
Доять 5-6 днів по 2 рази на добу, з 6-7 дня - один раз, пізніше - через день
Концентровані і соковиті корми (влітку зелені) заміняють сіном. Норму води зменшують наполовину.

 

Як роздоїти корову? 


Роздоювання корів дає можливість підвищити молочну продуктивність, повніше виявити і розвинути їх спадкові властивості. Роздоювання включає комплекс заходів, спрямованих на виявлення і закріплення природної здатності корови до високої молочної продуктивності.
Встановлено, що роздоювання корів з першої лактації завжди можна добитись значно вищої продуктивності в наступні лактації. Підвищення надоїв досягають інтенсивним роздоюванням корів протягом двох-трьох лактацій.
Основною умовою роздоювання є правильна організація годівлі тварин. Після отелення вплив годівлі на молочну продуктивність корови найсильніший. Багата і повноцінна годівля в період найвищої діяльності молочної залози перші 2-3 місяці позитивно позначається на надоях протягом усієї наступної лактації і тим сильніше, чим високопродуктивна корова.
Тому роздоювання корови треба починати на 14-16 день після отелення. В цей час в раціоні її має бути більше кормів, при цьому слід постійно збільшувати добову норму годівлі корови.
Авансування кормами, тобто збільшувати їх добові даванки слід до того часу, поки тварина підвищує надої молока до одержання найвищого, який слід підтримувати довгий час. У більшості корів найвищий добовий надій настає на 2- му місяці лактації. Чим вищий добовий надій корови в перші місяці лактації, тим вищий і річний. Якщо на останню надбавку кормів корова протягом 10-12 днів надій не збільшить, треба змінити склад кормів у раціоні. Якщо і цей захід не дає позитивних результатів, роздоювання вважають закінченим. Корову поступово, протягам 10-12 днів, переводять на годівлю, що відповідає її фактичному надою. Знижувати поживність раціони потрібно дуже обережно, щоб не допустити зниження надоїв. Інтенсивна годівля в період роздоювання не тільки підвищує надій, а іноді трохи збільшує і жирність молока.
Під час роздоювання корів треба уважно стежити за станом здоров'я, особливо за станом травлення кожної тварини.
Народне прислів'я гласить, що молоко у корови на язиці та в руках господаря. Вмілим доїнням можна значно підвищити надої, а невмілим - зіпсувати вим'я, внести інфекцію, знизити продуктивність тварини.
Авансування, як правило, здійснюється додатковим згодовування високо енергетичних кормів, тобто концентрованих та соковитих - коренеплодів. Разові даванки концентратів не повинні перевищувати 2,5-3,0, а кормових буряків - 10-12 кілограмів. Позитивно реагують корови прибавкою молока на ведення до раціонів у період роздоювання картоплі та жому.
Добре організований роздій дає змогу одержати в перші 100 днів лактації 43- 47 процентів річного надою молока від корови.

Доїння корів


Доїння - найбільш важлива, відповідальна і важка робота. Перед доїнням корові підмивають вим'я чистою теплою водою та витирають рушником. Доїння починають з підготовчого масажу вимені. Обома руками охоплюють спочатку праву половину вимені і кілька разів проводять по ньому знизу вверх, а потім навпаки зверху вниз. Те саме роблять з лівою половиною вимені, після цього масажують дійки: кілька разів стискають їх кулаком, не видоюючи молока, одночасно підштовхують вим'я вгору, як це робить теля при смоктанні. Цей прийом подразнює нервові закінчення в шкірі вимені і дійок, настроює корову на молоковіддачу. Закінчують масаж, коли дійки наповняться молоком і стануть пружними.
У корів, які легко віддають молоко, замість підготовчого масажу проводять лише енергійне обтирання вимені рушник опісля підмивання. Як тільки масаж закінчено, слід швидко і повністю видоїти корову. Перші цівки молока слід здоювати в окремий посуд. Корів доять кулаком, видоюючи одночасно спочатку передні, потім задні дійки. Останнє молоко найжирніше тому обов’язково потрібно видоювати корову  насухо.
Запам'ятайте основне правило доїння: чим повніше видоюється вим'я, тим більше в ньому звільнюється місця для нових порцій молока. Неповне видоювання молока призводить не лише до зменшення надою в даний час, але й викликає зниження секреції молока в наступний період.Допоміжна таблиця для планування надоїв
по окремих місяцях лактації, кг.


Фактичний добовий надій по місяцях лактації, кг
Всього
за 305 днів лактації
І
ІІ
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
10
11
11
10
9
8
7
6
5
5
2400
11
12
12
11
10
9
8
7
6
4
2700
12
14
13
12
11
10
9
8
6
5
3000
14
17
15
14
13
12
11
10
8
6
3600
16
18
16
15
14
13
12
10
9
7
3900
17
19
17
16
15
14
13
11
10
8
4200
18
20
19
17
16
15
14
12
10
9
4500
19
22
20
19
17
16
14
13
11
9
4800
20
23
21
20
18
17
15
14
12
10
5100
21
24
22
21
19
18
16
15
13
11
5400
22
25
24
22
20
19
17
15
14
12
5700
23
25
24
22
21
20
18
17
16
14
5900
24
27
25
23
21
20
18
16
14
12
6000
25
28
26
24
22
21
19
17
15
13
6300
26
29
27
25
23
22
20
18
16
14
6600
27
30
28
26
25
23
21
19
17
14
6900
28
31
27
27
26
24
22
20
18
15
7320
32
36
33
30
28
27
24
21
18
16
8000
36
40
37
34
31
30
27
24
21
18
9000
40
45
41
38
35
33
30
26
23
20
10000
44
49
46
42
38
36
33
29
25
22
11000
48
54
50
46
42
40
36
32
28
24
12000

Назад