Анонси

 

 
 
 
 
 
Мастит вименi

Назад

МАСТИТ І ЯКІСТЬ МОЛОКА

Що таке мастит?
Мастит – захворювання вимені, яке зазвичай спричиняється бактеріальною інфекцією. При клінічному маститу ви бачите його ознаки: набрякла і почервоніла доля вимені чи згустки в молоці. Якщо ви не бачите цих ознак, то захворювання має субклінічний характер, у такому випадку необхідно проводити дослідження, тест.
У корів віком 3-7 років мастит зустрічається в 75 % випадків. Частота виникнення маститу збільшується також з кожною наступною лактацією. Тварини з високим добовим надоєм хворіють на мастит частіше, ніж корови з низькою продуктивністю.
Якщо ви утримуєте в власному особистому господарстві 2-3 і більше молочних корів і в вас є 1 корова з клінічною формою маститу, то можуть бути і інші корови вражені субклінічною формою маститу. Вим’я цих корів інфіковане і продуктивність знижується та якість молока погіршується, навіть якщо вим’я має нормальний вигляд. Тому, якщо ви не бачите  клінічної форми маститу в своєї корови, мастит все одно може бути, тільки субклінічний, тобто прихований і вам потрібно прикласти максимум зусиль, щоб його вилікувати.
Мастит впливає на якість молока
Зрозуміло, що молоко, видоєне з інфікованої долі вимені – це молоко не самої високої якості. Воно містить більше бактерій, які впливають на смак молока і термін його зберігання. Ці бактерії можуть іноді стати причиною захворювання людей, які вживають продукти, приготовані з такого молока.
Визначення маститу
Раннє визначення клінічного маститу дає можливість виключити молоко низької якості, крім того, раннє лікування дає можливість для повного одужання тварини. А також допомагає покращити загальну профілактику до того, як мастит стане серйозною проблемою всієї череди корів, яких ви разом випасаєте в пасовищний період утримання.
Першим кроком по виявленню маститу є перевірка вимені, чи немає почервонінь, набряків і затвердінь. Огляд молока при здоюванні – чи немає згустків, пластівців, крові – це другий крок. Здоювання перед доїнням покаже нам наявність маститу до того, як ви побачите ознаки його на вимені.
Профілактика маститу:
- дотримання особистої гігієни господаря, що проводить процес ручного доїння (чистий одяг, головний убір, коротко підстрижені нігті, чисто вимиті руки з милом);
- перед кожним доїнням, обмивати вим'я чистою, теплою (30±5°С) водою протягом 10-15 с, потім витирати насухо чистою тканиною або паперовою серветкою  (кожну корову окремою) протягом 6­-8 с. і на закінчення провести  масаж вим'я - 20-25 с.;
- здоювання перших порцій молока з кожної частки у окрему посуду (кухоль) з чорним дном для виявлення маститу (наявність пластівців, згустків, гною);
- миття дезинфікуючими засобами молочного посуду  по закінченню доїння.
- запуск корів проводити відповідно до рівня молочної продуктивності, не пізніше як за 45-60 днів до отелення;
- у кінці лактації перед запуском провести перевірку вимені корови на мастит шляхом проведення тесту;
- комфортні умови утримання корови, особливо в зимово-стійловий період утримання (місце утримання та відпочинку повинно бути постійно сухим та чистим, з достатньою кількістю підстилки). 
Лікування маститу.
Під час проведення процесу доїння і виявленні на дні посуду пластівців або згустків крові в який здоїли перші цівки молока негайно звернутись до працівника ветеринарної медицини з проханням провести тест на мастит. Якщо тест підтвердиться, негайно розпочати лікування, згідно призначення курсу лікування ветлікаря.

Назад