Анонси

 

 
 
 
 
 
ВИКОРИСТОВУВАТИ ДЕСИКАЦІЮ ТА ДЕФОЛІАЦІЮ ЛИШЕ ЗА ПРАВИЛАМИ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Назад

У передзбиральний період у рослин призупиняється утворення плодоношення, сповільнюється ріст стебла, майже не відбувається споживання поживних речовин, припиняється накопичення сухої маси, починається процес природної стиглості. Нині використовують десиканти на основі диквату, глюфосинату амонію та гліфосату. Десикацію проводять на посівах соняшнику, льону, сої, рису, пшениці, гороху, картоплі, насінників цукрових буряків, люцерни, конюшини та інших культур приблизно за 10 діб до збирання урожаю.

Десикація не пошкоджує насіння і бульби, що дозрівають, створює сприятливі умови для роботи збиральних машин. Одночасно з десикацією поля звільняються від багаторічних бур’янів під наступні культури. Обприскування десикантами перед збиранням результативне за середнього та сильного ступенів забур’яненості. Особливо десикація ефективна за вологої погоди. Спосіб застосування десикантів - наземне обприскування, на великих площах – за допомогою авіації.

Для прискорення й одночасного дозрівання проводять десикацію за 7-10 днів до збирання урожаю глюфосинат амонієм. У результаті в оброблених рослинах швидко накопичується вільний аміак до токсичного рівня, що надає препарату так званого ефекту спалювання: відбувається швидке побуріння зелених частин рослин. До того ж, припинення утворення амінокислоти глютамін призводить до більш повільного, але тривалого ефекту. Токсичність аміаку, глютамінове виснаження і швидке пригнічення фотосинтезу забезпечує швидку та високоефективну дію глюфосинат амонію як десиканта і гербіциду суцільної дії. Повна десикація культурних рослин відбувається через 10-14 днів після застосування залежно від погодних умов. Опади впливають на ефективність препарату у період перших 6 годин після застосування.

Інтенсивність дощу впливає більше, ніж інтервал часу між застосуванням глюфосинат амонію і дощем. Таким чином, препарати на основі глюфосинат амонію знижують вологість рослинної маси з одночасним прискоренням та вирівнюванням процесу дозрівання, покращують якість (схожість, сила росту, вага 1 000 зерен та натура зерна), підвищують урожайність, знижують втрати насіння, полегшують та здешевлюють збирання урожаю.

Десикація додає роботи і витрат з вирощування, але в той же час можна побачити втрати в прокосах без обробки. Там, де природне дозрівання ріпаку цілком можливе, десикація буде лише виключно для полегшення скошування при сильному підгоні, або сильному засміченні.

Авіаційне обприскування культур хімічними речовинами найкраще проводити в ясну тиху погоду, вранці або ввечері. Поля, які підлягають обприскуванню в напрямку вітру в бік посівів чутливих культур до вказаних препаратів, повинні бути на відстані не менш як 500 м, в протилежну сторону вітру - 100 м.  Оптимальна температура для застосування препаратів становить 10-200С. Використання препаратів в умовах знижених температур (менше +10С) сповільнює прояв візуальних ознак дії препаратів на рослини, однак не впливає на ефективність їх дії.

Спосіб проведення десикації визначається господарствами, виходячи з розмірів полів і регламенту використання препарату. Адже десикант може бути не зареєстрований для внесення авіаційним методом. Звичайні обприскувачі не завжди відповідають вимогам: із соєю незручно працювати із землі: стебла бувають досить високі, що заважає у першу чергу покрити всі рослини. Тому в останні роки набуває поширення обробка полів за допомогою малої авіації: дельтапланів і мотодельтапланів. За рахунок висоти польоту від 1-3 м над полем такі апарати дозволяють досягти більшої точності обробки в порівнянні з літаками «Ан-2» і вертольотами: при робочій ширині захоплення не менш ніж 10 м знос десикантів за межі оброблюваної ділянки становить понад 20% (при обробці з літаків і вертольотів - майже 70%), нерівномірність розподілу робочої рідини по ширині захоплення - не більш як 15%. Застосовувати дельтаплани при десикації дешевше на відміну від літаків за рахунок меншої витрати робочого розчину і палива, до того ж точність розподілу препарату вище, а імовірність ушкодження сусідніх посівів, навпаки, нижча.

Десиканти можна також використовувати у суміші з 15%-м розчином сечовини (карбаміду), внаслідок чого без зниження ефективності дії препаратів зменшується на 25% норма їх витрати.

Останнім часом широкого поширення набула тенденція використання препаратів на основі гліфосату в ролі десикантів. Але насправді вони не є такими, оскільки їх дія викликає загибель клітин, що супроводжується подальшим порівняно повільним їх висиханням природним шляхом. Особливо повільно висихають генеративні органи, які, як правило, і є метою вирощування культур. Принцип же дії десиканту полягає у тому, що клітина гине за рахунок розриву клітинної оболонки і зневоднення. Справжні десиканти штучним шляхом впливають на зниження вмісту вологи як в оброблених рослинах, так і в їх генеративних органах.

Використання ж гліфосатів для десикації посівів доцільно в таких випадках: для прискорення дозрівання і більш раннього одержання урожаю; з метою зниження вологості зібраного врожаю при високій засміченості посівів, коли потрібно знищити вегетуючі бур'яни; для уникнення дозрівання вегетативних органів бур'янів у посівах; для дефоліації посівів.

Препарати на основі гліфосату блокують рослинний фермент, що бере участь у синтезі ароматичних кислот. У разі застосування гліфосатів вегетативні частини висихають поступово, та й процес висихання генеративних органів значно повільніший. Це, швидше, дефоліація, ніж десикація. Одночасно висихають листя й стебла, знищуються бур’яни, завдяки чому полегшується збирання урожаю. Ці препарати швидко проникають у судинну й кореневу системи рослини. Однак симптоми дії гліфосату можна побачити лише через два тижні. Окрім знищення бур’янів і підсушування рослин ці препарати також знижують інтенсивність розвитку хвороб.

Для покращення дії десикантів та підвищення продуктивності рослин  ефективним є застосування також суміші препаратів з 10% розчином аміачної селітри. Безпосередньо перед авіаобробкою посівів готується маточний розчин препарату, а заздалегідь - у відповідних ємкостях водний розчин цього ж добрива.

Десикацію посівів рекомендовано проводити за вологості насіння 45-50%.

Основною ознакою повної стиглості культури є обпадання листків, підсихання і побуріння зелених частин рослин, відокремлення насіння від їх стулок, зниження вологості до 14-16%.

Таким чином, застосування десикації сприяє зменшенню вологості зерна та насіння, полегшує збирання урожаю, зменшує забур’яненість, а також втрати врожаю та витрати на доведення до стандарту зібраного насіння. 

Назад