Анонси

 

 
 
 
 
 
Нагальні питання щодо виплати орендної плати за користування паями

Назад

Нагальні питання щодо виплати орендної плати за користування паями.

Осінь є напруженим періодом не тільки для сільськогосподарських виробників. Після збирання врожаю в середовищі власників земельних паїв загострюються питання щодо своєчасного отримання орендної плати за користування наданих в оренду земельних ділянок. Це знаходить свій відбиток у значному зростанні звернень до органів виконавчої влади з проханнями розібратися в ситуації, посприяти отриманню орендної плати за користування землею.

Згідно статті 21 Закону України «Про оренду землі» розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України.

Традиційно при укладанні договору оренди паю, в договорі вказується строк виплати орендної плати до 31 грудня. Тобто орендар зобов’язаний виплатити орендну плату до цього терміну. Виплата може бути проведена раніше зазначеного строку, але не пізніше.

В багатьох випадках орендодавці просять прискорити виплату орендної плати, але згідно договору у орендаря ще є термін для виплати.

Ще одним з поширених приводів для звернення в органи виконавчої влади є виплата орендної плати в неповному обсязі. Але в більшості випадків виявляється, що в договорі прописана сума орендної плати за весь період оренди (наприклад, за два роки), а виплату орендар провів тільки за частину користування (наприклад, за перший рік).

Наостанок хочеться зауважити, що анонімні звернення, згідно чинного законодавства, державними органами не розглядаються.

Назад