Анонси

 

 
 
 
 
 
ТРАДИЦІЇ КАРТОПЛЯРСТВА ЧЕРНІГІВСЬКОГО КРАЮ ЖИВУТЬ

Назад

Не дивлячись на те, що сьогодні Чернігівськими аграріями вирощуються 3-х мільйонні валові збори зерна, що дають понад 36% валової продукції сільського господарства області, формування загального валового виробництва аграрного комплексу не можна уявити без картоплярства. Адже Чернігівщина завжди була і залишається провідною областю по вирощуванню картоплі на Україні і щорічно виробляє 7% загальнодержавного її валового збору, займаючи почесне 3 місце в державі за обсягами вирощування після Вінницької та Львівської областей.

Питома вага картоплі у валовій продукції сільського господарства сягає 15%, займаючи в структурі посівних площ лише 6%. В розрахунку на одну особу, яка проживає в області, щорічно виробляється 1400-1500 кг бульб при нормативі споживання 124 кг на рік, а споживається щорічно по 170-179 кг (при фізіологічному прожитковому мінімумі 90,1 кг).

Зрозуміло, що основне виробництво цього продукту на 93% зосереджене в господарствах населення. Та традиції картоплярства живуть в нашій області, не дивлячись на те, що лише 7% валового збору даної культури виробляють сільськогосподарські підприємства, нам вдається забезпечити всі напрями власних потреб в картоплі та мати широке коло зв’язків щодо реалізації вирощеного, як в державі, так і за її межами.

В нашій області, єдиній в Україні, збережена і успішно працює система насінницьких сільськогосподарських та фермерських господарств, що об’єднані в виробничо-наукову асоціацію “Чернігівкартопля”. І завдяки цьому теренами області, як у cільгосппідприємствах, так і у підсобних господарствах населення, поширюється якісний насіннєвий матеріал картоплі районованих та високоврожайних сортів, який при щорічній тенденції зменшення площ під картоплею (з 150 тис. га у 1990 р. до 80 тис. га у 2014 р.) забезпечує зростання врожаїв даної культури (з 103 ц/га у 1990 р. до 193 ц/га у 2014 р.), а відповідно підтримує отримання стабільного валового збору в обсязі 1,5 мільйона тонн щорічно.

В 2014 році, відповідно статистичних даних, з 1527 тис. т (майже 101% до 2013 року) сільгосппідприємствами вирощено 114,4 тис. т (106,2% до 2013 року), з яких більше 20 тис. т – насіннєвий матеріал.

Департаментом агропромислового розвитку щорічно з метою проведення сортооновлення і сортозаміни, для забезпечення господарств населення і сільгосппідприємств якісним насіннєвим матеріалом картоплі районованих і високоврожайних сортів, в тому числі нових перспективних сортів, на своєму сайті та в листах на райони висвітлює інформацію стосовно можливостей придбання вирощеного в умовах регіону насіння районованих сортів картоплі в сільгосппідприємствах, які є сертифікованими суб’єктами насінництва з відповідною контактною інформацією.

СЛОВʼЯНКА – середньо-стиглий, дуже врожайний сорт, лежкість погана (до весни втрачає твердість), середні смакові якості, не розварюється, вміст крохмалю 13%, форма довго-овальна, вічка поверхові, шкірка гладка, рожевого кольору, м’якуш жовтий, картоплини компактно розміщуються в корчі, цвіт фіолетовий, стебло грубе, високе, листя середнього розміру, посухостійкий.

СЕРПАНОК – ранній, високоврожайний, лежкий, смачний сорт, вміст крохмалю 13% Картоплини кругло овальні, компактні в корчі,вічка малі, шкірка світло-рожева, м’якуш кремовий, цвіт червоно-фіолетовий, стебло середнє, мало пігментоване, посухостійкий.

СЕКУРА – середньо-ранній, смачний, вміст крохмалю 17%, компактний, лежкий сорт. Картоплини овальні, шкірка і м’якуш жовті, посухостійк.

РЕД ЛЕДІ – середньо-ранній, високоврожайний, лежкий, смачний сорт, вміст крохмалю 16%, розварюється. Картоплини великі, довго-овальні, шкірка товста, світло-червона, м’якуш жовтий, цвіт світло-фіолетовий, стебло мало пігментоване, грубе і високе, посухостійкий.

НЕВСЬКА – сорт столового призначення, смакові якості добрі. Вміст крохмалю 10,7 - 12 %. Сорт високоврожайний, листки великі, світло-зелені. Квітка біла. Бульби округло-овальні, білі, шкірка гладка, оченята на бульбах рожеві, м’якуш білий, лежкість гарна.

ЛАБЕЛЛА – ранньостиглий столовий сорт, забарвлення бульби яскраве, червоного кольору, з неглибокими вічками, форма зручна для очищення, подовжено-овальна, м’якуш жовтий, апетитного вигляду, не темніє при варінні, слабо розварюється та має відмінний смак.

ТИРАС – ранній сорт столового призначення. Бульби добре розварюються і мають гарні смакові якості. Вміст крохмалю в бульбах – 12.5%. Бульби рожеві, овально-видовжені, однорідні за формою, м’якуш білого кольору. Квітки червоно-фіолетові, посухостійкий і придатний для отримання двох врожаїв.

ФАНТАЗІЯ – середньоранній, бульби овальні, рожеві з привабливою гладкою шкiркою, м´якуш білий, вміст крохмалю 18,4 %, смак добрий.

МІНЕРВА – якісний, дуже ранній столовий сорт, який має високу врожайність, гарну форму бульб, а також відмінні смакові властивості. Бульби мають білий колір шкірки і білий колір м´якуша.

МІРАНДА – ранній, смачний столовий сорт, що добре розварюється. Має видовжено-овальні вирівняні бульби та гарні смакові якості.

РОЗАРА – ранньостиглий, столовий, високоврожайний слабо-розварний сорт для тривалого збереження. Вміст крохмалю 13,0%, смак добрий. Бульби червоні, овальні, гладкі, середнього розміру з неглибокими вічками. М’якуш – жовтий.

НАТАША – ранньостиглий, столового призначення. Бульби крупні жовтого забарвлення, овальні, гладенькі з не глибокими вічками, м’якуш жовтий. Смакові якості добрі. Слабо розварюються, потемніння після приготування слабке. Вміст крохмалю 12,3 %.

САТІНА – середньоранній, високоврожайний, столовий сорт. Має чудовий смак, розварюваність – середня. Формує великі округло-овальні бульби з жовтою м’якоттю.

ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ПРИДБАННЯ КАРТОПЛІ ВРОЖАЮ 2014 РОКУ

В 2014 році суб’єкти насінництва виробничо-наукової асоціації «Чернігівкартопля» виробили і готові реалізувати понад п’ять тисяч тонн оригінальної і елітної насіннєвої картоплі, десять тисяч тонн репродукційної насіннєвої картоплі та понад п’ятдесят тисяч тонн продовольчої картоплі 26 сортів різних напрямів використання.

Серед них: Невська, Серпанок, Гранада, Лаперла, Розара, Беллароза, Ароза, Роко, Агаве, Зоряна, Фантазія, Нагорода, Тирас, Скарбниця, Санте, Рів’єра, Ред Леді, Секура, Міранда, Мінерва, Сатіна, Альвара, Наташа, Вінета. Ціна договірна.

За довідками звертатися:

(096) 22-78-013 – Купріянов Володимир Петрович.

Назад