Департамент агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації
Анонси

До уваги садівників

Назад

До уваги садівників: саджанці чорної смородини

Носівська селекційно-дослідна станція Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН давно відома за межами Чернігівщини як селекційно-дослідна установа та виробник високоякісного насіння сільськогосподарських культур, але окрім насіння озимої пшениці та жита, на даний час, вона має дещо і для садівників, а саме саджанці семи сортів чорної смородини, опис яких наведено нижче:

• раннього строку достигання – ОРІАНА;

• середнього строку достигання – ВЕРНІСАЖ, СОФІЇВСЬКА, РАЙДУЖНА та ЮВІЛЕЙНА КОПАНЯ;

• середнього строку достигання – ВОЛОДИМИРІВСЬКА та КАЗКОВА.

Історична довідка:

Носівська селекційно-дослідна станція, заснована у червні 1911 року, і є однією з найдавніших науково-дослідних установ України.

З перших років функціонування одне з головних місць у її діяльності посідало вивчення дії мінеральних добрив та гною. Не менш значущими були успіхи в питаннях удосконалення методик проведення спеціальних досліджень у ґрунтознавстві та агрохімії, методів контролю добрив і хімічного аналізу ґрунтів.

Від заснування Носівська СДС багато працювала над пошуком шляхів підвищення ефективності селянського господарства. Водночас з виконанням науково-дослідної роботи в галузі агротехніки, агрохімії, агроґрунтознавства вчені розпочали селекційну роботу з сільськогосподарськими культурами.

За весь час діяльності на станції створено понад 80 сортів різних сільськогосподарських культур, а саме: озимого жита, озимого та ярого тритикале, озимої та ярої пшениці, озимої вики, ярого ячменю, вівса, гороху, люпину жовтого та білого, гречки, ярого ріпаку, редьки олійної, конюшини лучної, люцерни, цибулі, столового буряку, огірків.

У 2013 р. Носівську селекційно-дослідну станцію підпорядковано Миронівському інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН (постанова Президії Національної академії аграрних наук України від 6 грудня 2013 р., протокол № 19).

В даний час в шістьох селекційних лабораторіях продовжується робота по створенню сортів озимого жита, ярого ячменю, вівса, конюшини, люцерни, цибулі та огірків. Спільно зі співробітниками НУБіПу створюються сорти ярої пшениці та тритикале. Серед нових напрямків селекційної роботи слід відзначити створення голозерних сортів вівса та ячменю, гібридів жита та огірка.

Потенційна врожайність створюваних сортів озимого жита та тритикале сягає 8-10 т/га, ячменю, вівса, ярої пшениці та тритикале 7-8 т/га, конюшини та люцерни 40-60 т/га зеленої маси та 3-5 ц/га насіння, цибулі та огірків 30-40 т/га товарної продукції.

Очолює Носівську селекційно-дослідну станцію Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН кандидат економічних наук Буняк Наталія Миколаївна.

У 2007 році на базі Носівської СДС створене Державне підприємство «Дослідне господарство Носівської селекційно-дослідної станції МІП», яке має у користуванні 755 га орної землі та свиноферму. Щороку виробляється 800–1000 тонн та реалізується 600–800 тонн елітного та репродукційного насіння у багато областей України.

Основними напрямками діяльності дослідного господарства є:

– активне сприяння Носівській СДС у проведенні наукових досліджень, виробничої перевірки та впровадженню науково-технічних розробок;

– сприяння на взаємовигідній основі науковим установам в їхній діяльності щодо поширення серед державних підприємств та організацій, а також інших господарюючих суб’єктів досягнень науки, техніки і передового досвіду у виробництво;

– виробництво та реалізація оригінального, елітного та репродукційного насіння сортів сільськогосподарських культур селекції Носівської СДС (озимого жита, озимого та ярого тритикале, ярого ячменю, ярої пшениці, вівса, люцерни та конюшини лугової, цибулі та огірків) та інших селекційних установ (озимої пшениці, гороху, гречки, сої, люпину тощо);

– відтворення поголів’я свиней та виробництво м’яса;

– ефективне власне господарювання як приклад застосування результатів організаційних та наукових здобутків.

Характеристика сортів:

СОФІЇВСЬКА

Сорт середнього строку достигання.

Походження: Білоруська солодка х гібридна форма С106. Автори: К.М. Копань, В.П. Копань. До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2001 році.

Рекомендований для вирощування в зонах Степу, Лісостепу та Полісся.

Стійкий до грибних хвороб. Кущ вище середнього розміру, напіврозлогий. Грона середньої довжини, щільні. Урожайність: 21 т/га.

Ягоди великі (1,7-3,6 г), одномірні, округло-овальні, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірка міцна, еластична. М’якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, десертного смаку (8,5 балів).

Використання універсальне.

У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 13,9-15,3, цукрів – 9,8-10,2, кислот – 2,1-2,4, пектинових речовин – 1,5-1,7, а також, мг/100 г сирої маси: фенольних сполук – 342-451, вітаміну С – 218-242.

,

ВЕРНІСАЖ

Сорт середнього строку достигання

Походження: Клуссонівська х Тритон. Автори: К.М. Копань, В.П. Копань.

До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2003 році.

Рекомендований для вирощування в зонах Степу, Лісостепу та Полісся.

Стійкий до грибних хвороб. Посухостійкий. Кущ високий, напіврозлогий. Грона середньої довжини, щільні. Урожайність: 17 т/га.

Ягоди великі (1,5-2,2 г), округло-овальні, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірка міцна. М’якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, кисло-солодкого смаку (8,0 балів). Використання універсальне.

У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 15,1-16,4, цукрів – 8,9-9,2, кислот – 2,7-3,4, пектинових речовин – 1,4-1,9, а також, мг/100 г сирої маси: фенольних сполук – 346-458, вітаміну С – 169-186.

ОРІАНА

Сорт раннього строку достигання

Походження: Загадка х Санюта х Пам’яті Вавілова х Титанія. Автори: К.М. Копань, В.П. Копань. До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2007 році.

Рекомендований для вирощування в зонах Лісостепу та Полісся.

Стійкий до грибних хвороб.

Кущ високий, напіврозлогий. Грона середньої довжини та щільності. Урожайність: 19 т/га. Ягоди великі (2,2-4,0 г), одномірні, округло-овальні, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірка міцна, еластична. М’якоть зеленувато-коричнева, зі слабким ароматом, кисло-солодкого смаку (7,7 балів).

Використання універсальне.

У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 13,5, цукрів – 8,5, кислот – 2,4, пектинових речовин – 1,1, а також, мг/100 г сирої маси: фенольних сполук – 327, вітаміну С – 192.

ЮВІЛЕЙНА КОПАНЯ

Сорт середнього строку достигання.

Походження: Новина Прикарпаття х гібридна форма С106. Автори: К.М. Копань, В.П. Копань. До Державного реєстру сортів рослин внесений у 2001 році.

Рекомендований для вирощування в зонах Степу, Лісостепу та Полісся.

Стійкий до грибних хвороб. Високоадаптивний до умов вирощування.

Кущ високий, напіврозлогий. Грона середньої довжини, щільні. Урожайність: 20 т/га.

Ягоди великі (1,7-3,5 г), одномірні, округло-овальні, чорні, блискучі, з сухим відривом. Шкірка міцна, еластична. М’якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, відмінного смаку (8,2 балів). Використання універсальне.

У плодах міститься, %: сухих розчинних речовин – 13,7-14,4, цукрів – 10,5-11,1, кислот – 2,5-2,9, пектинових речовин – 1,4-1,7, а також, мг/100 г сирої маси: фенольних сполук – 328-457, вітаміну С – 206-232.

ВОЛОДИМИРІВСЬКА

Середньопізній сорт. Відрізняється дуже високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, стійкістю до хвороб.

Кущ високий, практично прямостоячий. Китиці середні, густі, по 2-3 на рубець. Ягоди одномірні, середньою масою 1,3-1,5 г, більші 2,2-2,5 г, овально-округлі, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, еластична, із сухим відривом. Мякоть зеленувато-коричнева, помірковано ароматна, освіжаючого кисло-солодкого смаку. Дозрівання дружнє.

Споживаються у свіжому вигляді, придатні для заможування.

КАЗКОВА

Середньопізій сорт.

Походження: Оджебин х Санюта. Автори: К.М. Копань, В. П. Копань.

Кущ сильнорослий, середньорозлогий, стійкий до комплексу грибних хвороб.

Китиці середньої довжини, густі. Середня врожайність — 18 т/га.

Ягоди великі (середньою масою 1,8–2,3, більші — 2,6–3 г), одномірні, округлі, чорні, блискучі. Шкірочка середньої товщини, міцна, із сухим відривом.

Мякоть зеленувато-коричнева, кисло-солодкого смаку (8 баллов).

Дозрівання дружнє. Використання універсальне.

Завдяки легкому сухому відриву та привабливому вигляду ягід – це один із кращих сортів для ринку свіжих плодів.

РАЙДУЖНА

Чорна смородина середнього терміну дозрівання.

Кущі сильнорослі, прямостоячі, компактні. Ягоди великі, масою близько 3 г, округлі, чорного, блискучого кольору, приємного кисло-солодкого смаку, універсального призначення. Урожайність висока, стабільна.

Сорт зимостійкий, посухостійкий. Стійкий до хвороб смородини.

Підходить для механізованого вирощування товарних ягід на беспестицідній основі. Рівень рентабельності вирощування високий.

За довідковою інформацією звертатися:

Місцезнаходження: 17131, вул. Миру, 1, с. Дослідне Носівського району

Телефон/Факс: (04642) 2-16-71 / (04642) 2-19-36

Електронна адреса: sds11@ukr.net

Назад

22 Листопада 2017 15:36
22 Листопада 2017 14:21
17 Листопада 2017 15:07
13 Листопада 2017 12:58