Анонси

 

 
 
 
 
 
Актуальні питання щодо військового збору

Назад

Актуальні питання щодо військового збору

На який термін запроваджений військовий збір?

Законом України від 31.07.2014 року № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу Україні та деяких інших законодавчих актів України» запроваджений військовий збір. Це тимчасова норма, яка діятиме до 1 січня 2015 року. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Хто є платниками військового збору?

Платниками військового збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні і податкові агенти.

Чи сплачують військовий збір підприємці?

Фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони знаходяться, не сплачують за себе військовий збір із доходів, отриманих у межах їх підприємницької діяльності.

Що оподатковується військовим збором?

Військовим збором оподатковується заробітна плата, а також заохочувальні, компенсаційні або інші виплати і винагороди, які нараховуються платнику у зв’язку із трудовими відносинами після 3 серпня 2014 року за будь-які періоди.

Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри. Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг).

Чи підлягають оподаткуванню військовим збором доходи, які нараховані після 3 серпня за періоди до 03.08.2014 року?

Суми доходів, що нараховані після 03.08.2014 за періоди до 03.08.2014, підлягають оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

Чи сплачують військовий збір самі військовослужбовці?

Військовий збір не сплачується з доходу військовослужбовців, одержуваного у вигляді грошового забезпечення, оскільки він не відповідає визначенню заробітної плати, а військовослужбовці відповідно до законодавства не є найманими працівниками.


Чернігівська ОДПІ

Назад