Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ВИРОЩУЙМО КАРТОПЛЮ ПО СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМАХ

Картопля стала незамінною стравою на нашому столі: неможливо уявити, як можна обійтися без цього корисного та смачного овоча.

Як отримати гарний врожай та уберегти його від хвороб, яких з року в рік тільки додається, обговорювали 16 лютого на Чернігівщині під час науково-практичної конференції «Сучасні технологічні прийоми вирощування та захисту картоплі» сільгоспвиробники з різних областей та науковці спільно з керівництвом та спеціалістами компаній Адама та Солана.

У заході взяли участь представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації на чолі з заступником директора Олегом Крапивним.

— Чернігівщина завжди була і залишається провідною по вирощуванню картоплі на Україні. Сільськогосподарські підприємства області, забезпечують виробництво четвертої частини загальнонаціонального врожаю даної культури, і є лідерами в державі серед інших областей. Також область є єдиною в Україні, де в повній мірі збережена система насінництва картоплі, а сорти виведені в області добре знають за її межами. Тому не дивно, що базою для проведення конференції вибрана саме Чернігівська область, — зазначив Олег Крапивний та побажав присутнім плідної роботи.

На конференції обговорено найбільш небезпечні хвороби картоплі та запропоновано методи і системи їх попередження та лікування.

Вибір того чи іншого сорту картоплі залежить в певній мірі від того, для яких цілей її вирощують: чи то для раннього споживання, чи для переробки, чи вирощування на крохмаль, чи на насіння. Але перш за все вибраний сорт повинен забезпечувати отримання високого врожаю, якість якого відповідала б ринковим вимогам. Як економічно правильно підібрати сорт картоплі для того чи іншого регіону розповідав для учасників заходу директор ТОВ «Солана Україна» І. Завадського.

Як зазначено на конференції, картопля, вирощена без поливу в умовах посушливого літа швидше за все дасть невисоку врожайність, бульби втратять багато в смакових якостях, стануть більш схильними до захворювань. Доповідач проаналізував методи поливу картоплі та ефективність від їх використання.

Крім того, під час конференції учасники ознайомилися з досвідом вирощування та захисту картоплі в Білорусії.

Менеджер компанії АДАМА, всесвітньо відомого виробника та постачальника засобів захисту рослин, продемонстрував широкому загалу сучасну систему захисту картоплі.

Підводячи підсумки зустрічі можна сказати, що картоплярство – непересічна рослинницька галузь, оскільки історично та географічно для Чернігівщини та багатьох інших регіонів має великий потенціал і бізнесову привабливість. Потреба в продукції картоплярства є, як в самій Україні, так і за її межами. Крохмаль, спирт, біоетанол, чіпси, тощо – мають попит, який в перспективі лише зростатиме. Господарі, які хочуть і можуть стабільно і довготерміново працювати на землі, мають відродити промислову славу українського картоплярства і довести, що країна може бути не лише європейською житницею, а й картопляним полем європейського континенту.

Загалом учасниками даного заходу стало біля 140 осіб, в тому числі близько 50 наших земляків.

Назад