Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

Підсумки посіву озимих культур урожаю 2017 року.

Як відомо, за рахунок опадів липня, і особливо серпня створюються запаси вологи для майбутнього урожаю озимих культур, адже для посіву озимого ріпаку оптимальні строки настають в середині серпня, для посіву колосових культур, пшениці та жита – з другої декади вересня.

На кінець серпня поточного року, в порівнянні з відповідним періодом 2015 року, ґрунти області мали набагато кращу забезпеченість продуктивною вологою. Так, за даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології за станом на 28 серпня, запаси продуктивної вологи на полях, відведених під посів озимих культур, в орному шарі ґрунту сформувались на рівні достатніх та оптимальних (21-32 мм), подекуди у північно-східних та південно-східних районах на рівні недостатніх (13-16 мм). Для порівняння запаси продуктивної вологи на 28 серпня м. р. сформувались на рівні поганих (1-4 мм), подекуди ґрунт був сухий.

Така ситуація сприяла проведенню посіву озимого ріпаку на зерно, якого на 1 вересня вже було понад 23 тис. га, а всього під урожай 2017 року сільгосппідприємствами області посіяно 29,4 тис. га, що склало 243% до прогнозу та в 2,9 рази або на 19,1 тис. га більше минулорічного обсягу (питома вага області склала 3,3% проти 1,6% у 2015).

Збереження теплої та сухої погоди у вересні викликало суттєве зниження запасів вологи – на більшості площ запаси продуктивної вологи, в орному шарі ґрунту, були на рівні недостатніх та незадовільних, а місцями на рівні тих, при яких зерно не проростає, що негативно позначилось на темпах проведення підготовки ґрунту та самого посіву озимини.

Як результат на початок жовтня було посіяно лише біля 70% прогнозованих обсягів. Лише після дощового періоду 5-11 жовтня, який поліпшив умови вологозабезпеченості до достатніх та оптимальних (згідно спостережень метеостанцій області) аграріям вдалося продовжити посів.

Але попри всі негаразди, сільгосппідприємствами більшості районів перевиконано прогнозовані обсяги посіву озимих колосових культур урожаю 2017 року (Борзнянський, Варвинський, Городнянський, Козелецький, Корюківський, Менський, Н.-Сіверський, Носівський, Ріпкинський, Семенівський, Талалаївський, Чернігівський та Сновський), при цьому десять районів перевершили минулорічний рівень (Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Городнянський, Козелецький, Н.-Сіверський, Прилуцький, Ріпкинський, Талалаївський, Чернігівський та Сновський). Лише Коропський та Ніжинський допустили невиконання прогнозів посіву озимини, а відповідно і найбільше зменшення обсягів до попереднього року.

Загалом, відповідно заключних статистичних даних всіма категоріями господарств Чернігівщини під урожай 2017 року посіяно 253,7 тис. га озимих культур на зерно та зелений корм, що склало 110% до прогнозу та дозволило Чернігівщині зайняти шосте місце за темпами зростання в державі – 106,3% до 2015 року, по Україні – 103,8% (питома вага області склала 3,1% на рівні 2015). В тому числі озимих колосових культур на зерно посіяно 222,7 тис. га або 103% до прогнозу. З них озимої пшениці включаючи тритікале посіяно 192,1 тис. га (95,5% до минулого року). Озимого жита посіяно 29,9 тис. га (123% до минулого року).

Слід відзначити, шо Чернігівщина друга в Україні, після Житомирщини за обсягом вирощування озимого жита. Майже кожен п’ятий гектар даної культури висівається в нашій області (питома вага – 17,7%), а разом з Волинською, Рівненською та Житомирською областями засіває понад 66% загальнодержавного обсягу площ.

І щодо стану посівів: третина посівів озимих культур знаходяться в доброму стані, 58% – в задовільному, а решта біля 11% мають слабкий та зріджений стан.

На сьогодні озимі перебувають у стані зимового спокою.

Назад