Анонси

 

 
 
 
 
 
Використання пестицидів і агрохімікатів

Назад

Суб’єктам господарювання, керівникам підприємств, установ, організацій, які здійснюють діяльність, пов’язану з транспортуванням, зберіганням, використанням, торгівлею пестицидами і агрохімікатами

У господарствах Чернігівської області набирають темпів підготовчі роботи до весняно-польових робіт. Визначаються основні фірми постачальники хімічних засобів захисту рослин, проводиться заключення договорів, незабаром розпочнеться їх завезення та використання. Актуальним питанням на сьогодні залишається завезення протруєного насіннєвого матеріалу та сам процес протруєння насіння ярих культур.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадує всім господарникам області про дотримання законодавства у сфері захисту рослин (Законів України “Про захист рослин”, “Про пестициди і агрохімікати”), діючих санітарних норм та правил, Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, з метою забезпечення безпечного для здоров’я і навколишнього природного середовища застосування пестицидів і агрохімікатів, уникнення в майбутньому випадків звернень громадян до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування районів та Головного управління  Держпродспоживлужби в Чернігівській області.

Особливе занепокоєння викликають роботи пов’язані із застосуванням пестицидів за допомогою авіації. Переважна більшість орендованих земель в області розташовані поряд з населеними пунктами та землями призначеними для ведення особистого селянського господарства. Враховуючи важливість зазначеного питання та поважаючи право громадян на безпечні та комфортні умови проживання і господарювання, виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. №382. Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден. При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати визначені ДСП 382-96 санітарно захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів.

Згідно статті 10 Закону України «Про захист рослин» органи місцевого самоврядування здійснюють повноваження у сфері захисту рослин відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Відповідно  до пп.14, 18 частини четвертої статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільський, селищний, міський голова представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами  місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами, а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства, забезпечує на відповідній території додержання законодавства щодо розгляду звернень громадян та їх об’єднань.

У зв’язку з вищевикладеним, пропонуємо до початку весняно-польових робіт Головам об’єднаних територіальних громад, сільським, селищним, міським головам представить інтереси громад перед орендарями з пропозицією посіву навколо населених пунктів сільськогосподарських культур, які не потребують хімічних обробок.

Зустрічі, діалог, співпраця, партнерське взаєморозуміння між орендодавцями та орендарями дозволить уникнути непередбачених ситуацій при застосуванні засобів захисту рослин. Виробництво сільськогосподарської продукції, її реалізація буде на користь кожній із сторін – це запорука робочих місць наших громадян та зміцнення економіки держави.

Назад