Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

МІЦНА КОРМОВА БАЗА – ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОГО МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА

30 травня 2017 року на базі СТОВ АФ «Горизонт», що в селі Липове Талалаївського району, проведено обласну нараду з питань організації заготівлі кормів та розвитку молочного скотарства.

Керівник даного господарства Ігор Марченко розповів присутнім про головні досягнення та поділився планами на майбутнє, а саме в подальшому розвивати галузь молочного скотарства, шляхом нарощування поголів’я. Наразі в господарстві 300 голів дійного стада і надої складають більше, ніж 6300 літрів молока. На досягнутому не зупиняються, в найближчій перспективі збільшення дійної череди до 400 корів.

Молоко виробляється екстра класу, що відповідає європейським стандартам та реалізується на виробництво дитячого харчування.

На думку Ігоря Марченка складові успішного господарювання в молочному скотарстві дуже прості: це - досвідчений персонал, безперечно, – кормова база, генетика тварин та чіткий облік процесу доїння.

Майбутнє аграрного сектору економіки залежить в значній мірі від зацікавленості виробників у підвищенні його ефективності, а ефективність залежить від рівня використання новітніх технологій, зокрема, і наукових.

На нараді особлива увага приділяли «тонкощам» застосування препаратів виробництва Чернігівського Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва. Спеціалісти розкрили механізми дії та сумісності біопрепаратів із хімічними засобами. Актуальними були доповіді про використанням мікробних консервантів при заготівлі сінажу, силосу і плющеного зерна кукурудзи, що підвищує продуктивність тварин і позитивно впливає на їх здоров’я та імунітет.

З наукової точки зору біологічні консерванти не такі «агресивні» до техніки, безпечні для людини, а також дешевші, що безперечно важливо для аграріїв на сьогодні. При дотриманні всіх технологічних процесів консервування вони не поступаються закордонним хімічним консервантам.

Тему кормовиробництва продовжив представник ТОВ «Пьотінгер Україна», який розповів про основи ефективності молочного бізнесу та сучасне консервування кормів.

Крім того, представники компаній «Йозера» та «Еколаб» ознайомили учасників наради з сучасними підходами до годівлі та технологіями гігієни в молочному скотарстві.

На думку директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Павлішена в Чернігівській області є всі можливості для розвитку молочного скотрарства. Молочним скотарством можно ефективно займатися при впровадженні та застосуванні досягнень науково-технічного прогресу в своє виробництво не тільки на великих агропідприємствах, а і на базі середніх та малих фермерських господарств.

Перебіг практичної частини відбувався на полях та молочній фермі даного господарства.

Учасники заходу мали нагоду спостерігати процес скошування, ворушіння, валкування та подрібнення зеленої маси бобових трав для сінажування та збирання в прицеп-підбирач «джамбо».

Переймаючи досвід провідних господарств Ігор Марченко ознайомив учасників заходу з технологіями утримання та годівлі молочних корів і молодняку ВРХ, які запроваджені в господарстві. Доступно та цікаво розповів про технологічні процеси консервування та аспекти трамбування зеленої маси на сінаж у траншеї, технологію заготівлі сінажу в рулонах.

Зустріч показала, що молочним скотарством ефективно займатися можна, при впровадженні та застосуванні досягнень науково-технічного прогресу в своє виробництво, не тільки на великих агропідприємствах, а й на базі середніх та дрібних фермерських господарств.

Назад