Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

Міжнародна археологічна експедиція досліджує монітор «Смоленськ»

Міжнародна археологічна експедиція поблизу села Ладинка на річці Десна протягом 24–27 серпня досліджувала монітор «Смоленськ». Точніше те, що від нього залишилося після ліквідації 12.09.1941 році (був оточений німецькими окупантами, команда прийняла рішення підірвати бойове судно, щоб німцям не дістався).

Керував експедицією голова київської громадської організації Товариство ветеранів розвідки Військово-морського флоту Олександр Мармашов: «Смоленськ» – колишній монітор KRAKOW – був збудований 1926 р. і належав до Пінської флотилії воєнно-морських сил Польщі. 21 вересня 1939 р., при наближенні Червоної армії, екіпаж затопив судно на річці Піна. Однак «червоні» підняли його і відправили на ремонт. Переозброєний і перейменований у «Смоленськ», корабель у жовтні того ж року включили до складу радянської Дніпровської військової флотилії, а в липні 1940-го – до новоутвореної Пінської. На початку війни з німцями корабель перебазовували кілька разів, аж поки в кінці липня 1941 р. він не потрапив під ворожий артобстріл. Загинуло вісім членів екіпажу, десятеро було поранено, вийшла з ладу ліва машина, і «Смоленськ» відправили ремонтувати в Київ. 7 серпня судно знову стало до бою в групі вогневої підтримки лівого флангу Київського укріпрайону.28 серпня 1941 року «Смоленськ» передали Чернігівському загону річкових кораблів на Десні, що підтримували захисників вогнем в районі Остра і Чернігова. Екіпаж знищував німецькі переправи біля смт Бобровиця».

– Попервах ми працювали з рятувальниками МНС, – розповів голова ради київської громадської організації «Товариство ветеранів розвідки ВМФ», капітан 2 рангу Олександр Мармашов. – Допомагали державні та громадські структури. Ще 2005 р. «Смоленськ» дослідили члени нашого товариства та водолази експедиційного загону підводно-технічних робіт. Констатували: корабель у цілком задовільному стані, проте частина палуби занесена мулом та заросла осикою. Зараз там утворився невеличкий острівець, з якого видніються елементи башти.

Два роки тому біля місцевого санаторію члени товариства за підтримки Чернігівської районної державної адміністрації та місцевої громади відновили пам'ятний знак на честь легендарного монітора. На ньому значаться прізвища всіх, хто служив на судні. Сільрада виділила будівлю під створення музею бойової історії радянських річкових кораблів, а Ладинська середня школа вже кілька років носить почесне ім'я Героїв Пінської військової флотилії.

Назад