Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ЩОДО СИТУАЦІЇ З АЧС В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Цього тижня в області проводилися кущові семінари-навчання, щодо запобігання виникненню африканської чуми свиней.

Представник Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) ООН Рєвнівцев Олександр Борисович надав змістовну інформацію щодо статистики поширення африканської чуми свиней територією України, заходи протидії, оцінив їх ефективність та зробив прогноз на найближчу перспективу.

В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина поширення хвороби — людський фактор.

Фактично африканська чума свиней в Україні увійшла в ту стадію, коли ніхто не зможе спрогнозувати, де вона з’явиться наступного разу. А її поширення пов’язане з недотриманням правил біобезпеки.

Спеціалісти стверджують, що вилікувати АЧС неможливо — вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням — умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу.

Починаючи з 31.08.2014 року і на сьогоднішній день в Чернігівській області було зареєстровано 29 випадків захворювання на африканську чуму свиней, а саме:

- у 2014 році – 10 випадків (3 у приватному секторі та 7 у дикій фауні);

- у 2015 році – 13 випадків (12 у приватному секторі та 1 у підсобному господарстві Любецького психоневрологічного інтернату);

- у 2016 році – 2 випадки (у приватному секторі);

- у 2017 році – 4 випадки (2 у приватному секторі та 2 у сільськогосподарських підприємствах).

З метою профілактики, недопущення занесення, а також уникнення розповсюдження на території України збудника африканської чуми свиней розроблено «Комплексний План спільних оперативних дій у разі виникнення підозри та підтвердження діагнозу на африканську чуму свиней в Чернігівській області», затверджений протокольним рішенням ДНПК при ОДА №3 від 18.07.2017 року та погоджений зі всіма задіяними службами.

Довідково:

Станом на 01.10.2017 року в усіх категоріях господарств нараховується 173,6 тис. голів свиней в тому числі у сільськогосподарських підприємствах – 98,0 тис. голів та господарствах населення – 75,6 тис. голів.

 

 

Назад