Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПРОЕКТУ «АГРАРНІ РОЗПИСКИ В УКРАЇНІ»

Проект «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією, готується до поширення на всі області України.

Перше випробування цього новітнього інструменту фінансування відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині у 2015 році. Сьогодні аграрні розписки вже активно використовуються в межах пілотних проектів ще в 7 областях – Черкаській, Вінницькій, Харківській, Хмельницькій, Тернопільській, Миколаївській та Сумській. Після введення в дію  Реєстру аграрних розписок за межами пілотних проектів планується поширення проекту на територію всієї України. Очікується, що до початку весняного сезону 2018 аграрні розписки працюватимуть у кожній області.  Наразі проект проводить серію навчальних тренінгів для нотаріусів у всіх областях, взимку планує провести навчання для фермерів та кредиторів.

Запровадження аграрних розписок в Україні має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих та середніх агровиробників. Олексій Омеляненко, керівник проекту «Аграрні розписки в Україні», зазначає, що попит на аграрні розписки в Україні зростає. Відповідно, подальше розширення на всю територію України дасть можливість агровиробникам у кожній області отримати кредитування за аграрними розписками. «Приємно відзначити, що до кредитування за аграрними розписками долучаються нові кредитори», зазначає Омеляненко. «Переважно розписками користуються виробники зернових та олійних культур, але фермери, які займаються овочівництвом і садівництвом, все більше звертають увагу на цей інструмент фінансування».  

Згідно з офіційною статистикою, на сьогоднішній день в Україні оформлено 160 аграрних розписок, з них  65 товарних та 95 фінансових. Об’єм залученого фінансування перевищив 1 млрд. грн. Успішно виконано та закрито 73. Наразі не було жодного повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Довідка:

Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього урожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути  фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного урожаю.  Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України.

                                                                                                                                                                                                                               У партнерстві з:

   

Назад