Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ВПРОВАДЖЕННЯ АГРАРНИХ РОЗПИСОК В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

17 січня 2018 року відбулося урочисте відкриття Проекту «Аграрні розписки в Україні» в Чернігівській області. Проект здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, Група Світового банку).

Участь у заході прийняли в.о першого заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Юлія Свириденко, заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур, в. о директора Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Олег Крапивний, представники органів місцевого самоврядування, керівники структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку райдержадміністрацій та сільськогосподарських підприємств області.

На заході також були присутні представники банківського сектору, приватні нотаріуси, постачальники матеріально-технічних ресурсів, зернотрейдери.

З 2014 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України поширюється дія нового інструменту фінансування – аграрні розписки.

Аграрні розписки, як додатковий фінансовий інструмент, можуть зайняти свою нішу на ринку кредитування Чернігівщини, якщо сільгоспвиробники будуть мати різноманітні пропозиції від банків та інших фінансових установ, переробників сільськогосподарської продукції, компаній, які пропонують насіння, добрива, засоби захисту рослин, сільськогосподарську техніку та обладнання, надають послуги з вбирання, збереження врожаю.

В рамках пілотного проекту «Аграрні розписки», на сьогоднішній день в Україні видано 192 аграрні розписки, на суму понад мільярд гривень. Успішно виконано та закрито 95. Наразі не було жодного повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Процес впровадження аграрних розписок в Чернігівському регіоні розпочався в кінці листопада 2017 року, зокрема, на базі Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації були проведені наради як для аграріїв, так і для потенційних кредиторів.

З 24 січня Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з регіональним представником проекту в Чернігівській області заплановано провести 10 кущових семінарів-тренінгів в яких буде задіяно сільгоспвиробників 22 районів області.

 
 

Назад