Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

СТАН ПОСІВІВ ОЗИМИХ КУЛЬТУР УРОЖАЮ 2018 РОКУ

Агрономічною службою області встановлено постійний моніторинг стану зимівлі озимих культур.

З 24 січня по 8 лютого поточного року окремі сільськогосподарські товаровиробники області, з метою контролю життєдіяльності рослин озимих зернових культур, були відібрані проби озимини на відрощування, для визначення стану їх перезимівлі. Відрощування проводилось переважно монолітним методом. За його результатами перезимівля озимих колосових проходить без ускладнень, зрідженість посівів не перевищує природний рівень.

Ці дані підтверджуються Чернігівським обласним центром з гідрометеорології, метеостанціями якого 25 січня було відібрано проби озимих на відрощування для визначення життєдіяльності рослин (із 24 відібраних проб озимих зернових, 19 проб показали відсутню зрідженість, 5 проб природну – до 10%).

Відповідно уточнених даних районів понад 52% посівів озимої пшениці та майже 55% жита знаходяться в доброму стані, що складає майже 112 тис. га. В задовільному стані, відповідно, 42 та 40% або майже 90 тис. га. І лише 5,5% пшениці та 5,8% жита, що разом складає менше 12 тис. га, мають слабкий та зріджений стан. Рослини знаходяться у фазі 3-й листок, утворення вузлових коренів та кущіння.

Дещо гірше проходить перезимівля озимого ріпаку, місцями зрідженість посівів із-за нетипових погодних умов цьогорічної зими перевищує природну. Зокрема, за даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, із 8 відібраних метеостанціями проб, 2 проби показали відсутню зрідженість, 4 проби природну (8-10%) та у східних районах 2 проби показали підвищену зрідженість (17-25%).

Пошкодження могло бути із-за зниження мінімальної температури на глибині ґрунту 3 см у ІІ декаді січня до 6-9º морозу за відсутності снігового покриву.

Загалом, в доброму стані маємо менше 35% або 13,3 тис. га озимого ріпаку, в задовільному – майже 61% або 23,3 тис. га, 4,5% або понад 1,7 тис. га мають слабкий та зріджений стан. Рослини знаходяться у фазі 1-го справжнього листка – початку росту стебла.

Загибель посівів озимих культур не зафіксована.

На сьогодні значних загроз щодо загибелі посівів немає, але подальший їх стан буде значною мірою залежати лише від розвитку та сприятливості погодних умов під час перезимівлі.

Наступне визначення фактичного стану перезимівлі озимих зернових і ріпаку аграрії Чернігівщини проводитимуть в кінці лютого.

Назад