Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

Позиція в.о. першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юлії Свириденко полягає в тому щоб стимулювати розвиток органічного виробництва та відповідно підвищувати якість власної продукції.

В останні роки є стійка тенденція до збільшення кількості виробників органічної продукції, адже це сильна експортна позиція та стійкий попит з боку європейців.

Є багато міфів довкола органічного виробництва, наприклад, не можна використовувати гербициди, треба використовувати більше людської праці.

Звісно операційні витрати органічного виробництва вищі, але разом з тим необхідно враховувати що прибутковість даної продукції також вища.

За словами в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олега Крапивного, такий захід як Чернігівський Регіональний Форум «Органік Інвест» на Чернігівщині вперше. В області налічується 19 виробників органічної продукції та ряд підприємств які хочуть стати органічними виробниками. Щоб перейти на органічне виробництво потрібні суттєві кошти, але разом з тим не потрібно вкладати хімію не в рослинництво не в тваринництво, все повинно бути природнє. Тому по даному напрямку відмічається не висока врожайність і менший обсяг виробництва, який компенсується за рахунок ціни.

Це форум який об’єднує багато підприємств і багато напрямків.

Взагалі 19 виробників органічної продукції обробляють уже 15 тисяч гектарів землі, виробляють 791 тону органічного молока, понад 20 тисяч тон зернових, в них числиться близько 1 тисячі голів великої рогатої худоби.

У 2015 році була прийнята обласна програма підтримки виробників органічної продукції. На сертифікацію органічної продукції необхідні великі кошти, тому з обласного бюджету виділяється та відшкодовується вартість сертифікації. Програма почала працювати в 2016 році, тоді було виділено і освоєно 230 тисяч гривень, в минулому році 250 тисяч гривень, і на цей рік також виділяються кошти. В 2017 році під цю програму попали 11 господарств, а в 2016 році – 9. Дана програма має два обмежувальні заходи, по-перше в одне господарство не більше 50 тисяч гривень, і по-друге, кошти виплачуються пропорційно поданим заявкам.

Назад