Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ У 2018 РОЦІ

7 лютого уряд схвалив програми, які направлені на підтримку та розвиток аграрного сектору по 5 пріоритетним напрямам, а саме розвиток тваринництва, фермерського і кооперативного руху, підтримка садівництва та виробництва української сільгосптехніки.

На це Державним бюджетом України на 2018 рік передбачено 6,3 млрд гривень.

«Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» – 945,0 млн. грн.

Постанова КМУ від 01 березня 2017 року №130 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» (зі змінами).

Часткова компенсація надається сільськогосподарським товаровиробникам на безповоротній основі за придбані техніку та обладнання (ПЕРЕЛІК ТЕХНІКИ ), вартість яких зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через державний банк або банк, у статутному капіталі якого 75 і більше відсотків акцій належить державі, у таких розмірах:

20 відсотків вартості (без урахування ПДВ) - за придбані техніку та обладнання у грудні 2017 р.;

25 відсотків вартості (без урахування ПДВ) - за придбані техніку та обладнання починаючи з 1 січня 2018 року.

«Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» – 300,0 млн. грн.

Постанова КМУ № 587 від 15.07.2005 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства» (зі змінами).

Бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання, які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності для компенсації здійснених у поточному бюджетному році витрат (без урахування сум ПДВ) на придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю (до 80 відсотків здійснених у поточному та попередньому бюджетних роках витрат без урахування сум ПДВ), але не більше встановлених Мінагрополітики нормативів за умови закладення насаджень у поточному році.

«Державна підтримка галузі тваринництва» – 4,0 млрд грн.

Постанова Кабінету Міністрів України № 107 від 07.02.2018 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримка галузі тваринництва».

Бюджетні кошти спрямовуються на держпідтримку за такими напрямами:

  1. часткова компенсація відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими для покриття витрат, пов’язаних із провадженням діяльності у галузях: вівчарство, козівництво, бджільництво, звірівництво, кролівництво, шовківництво та аквакультура – 0,2 млрд грн.;
  2. часткова компенсація вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції в частині витрат, профінансованих за рахунок банківських кредитів – 1,1 млрд грн.;
  3. спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності – 0,5 млрд грн.;
  4. спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб – 0,7 млрд грн.;
  5. часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок і сперми бугаїв та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність – 0,3 млрд грн.;
  6. часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції – 1,2 млрд грн.

«Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» – 1,0 млрд грн.

Постанова Кабінету Міністрів України № 106 від 07.02.2018 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств».

Фінансова підтримка надається: фермерському господарству, у власності та/або користуванні якого перебуває не більше ніж 500 гектарів земель сільськогосподарського призначення, яке має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 15 000 000 гривень; сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу, до складу якого входить не менше ніж 20 членів, серед яких повинні бути не менше ніж одне фермерське господарство, а інші - фізичні особи, у власності та користуванні кожної з яких перебуває не більше ніж 100 гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Підтримка надається одержувачам за такими напрямами:

  1. Часткова компенсація вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції.
  2.  Часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами.
  3. Фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
  4. Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.
  5. Здешевлення кредитів.

«Надання кредитів фермерським господарствам» – 43,1 млн грн (спеціальний фонд)

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою КМУ від 25 серпня 2004 року № 1102 (із змінами), фінансова підтримка надається на конкурсних засадах фермерським господарствам на поворотній основі у сумі до 500 тис грн. строком до п'яти років із забезпеченням заставного майна.

Назад