Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

РЕФОРМА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ З ВІДХОДАМИ

5-6 червня 2018 року у Києві відбулась конференція на тему: «Нова політика управління відходами – основа економіки замкненого циклу», присвячена впровадженню Національної стратегії управління відходами до 2030 року, перспективи переходу до економіки замкненого циклу, а також політики Європейського союзу (ЄС) у сфері управління відходами.

У заході прийняли участь Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (ЖКГ) України Геннадій Зубка, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерака, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, представники бізнесу, громадянського суспільства, дипломатичних представництв та міжнародних організацій, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Складна екологічна ситуація в Україні потребує невідкладних заходів. Враховуючи зобов’язання, які взяла на себе Україна перед Європейським союзом (ЄС), підписавши Угоду про асоціацію, постала необхідність проведення реформи системи управління з відходами. ЄС переходить на економіку замкненого циклу, де відходи домашніх господарств, підприємств, знову стають сировиною. Таким чином, вирішується проблема забруднення навколишнього середовища.

Перший кроком реформи стало схвалення Національної стратегії управління відходами до 2030 року. Наступний етап, передбачає підготовку Плану дій та пакету відповідних змін до українського законодавства.

Саме План дій та законодавчі ініціативи, якими положення Національної стратегії перетворюються у конкретні заходи та реалізуються через обов’язкові для кожного норми, і стали предметом обговорення конференції.

Під час свого виступу Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак зазначив, що ієрархія управління відходами створює можливості для дій на випередження, а саме запобігати їх утворенню, максимально використовувати ті, які утворилися, переробляти, і лише за відсутністю альтернатив – видаляти.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко зосередив увагу на необхідності розробки регіональних планів поводження з відходами.

«Закон про відходи, який на сьогодні є в Україні, не відповідає європейським вимогам та викликам сучасності. Однак, навіть за такого застарілого законодавства ми маємо історії успіху – і в регіонах, і в столиці – суспільство готове до позитивних змін», - зазначила у своєму виступі Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Найголовнішою частиною майбутнього законодавства, яке спиратиметься на Національну стратегію, є впровадження цільових показників з повторного використання, переробки чи утилізації різних видів відходів.

Досягнення цільових показників Стратегії потребує нового світогляду, запровадження нових фінансових та організаційних технологій і практик.

До них належать:

  • роздільний збір відходів;
  • повторне застосування товарів після їх ремонту та відновлення функцій;
  • побудова системи розширеної відповідальності виробника, коли виробники також несуть відповідальність за вже використані товари (упаковка, елементи живлення, автомобільні шини, електротовари і електроніка та інше).

Ретельно і роздільно зібрані, всі ці відходи є цінною сировиною для економіки.

Національна стратегія управління відходами стосується усіх видів відходів – і побутових, і промислових, і небезпечних, і будівельних, тобто є всеохопною та фундаментальною, достатньою для того, щоб на її основі будувався весь пакет нового законодавства, та щоб нова політика у сфері відходів стала реальністю.

Назад