Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ВЕРХІВКОВИЙ КОРОЇД В ЯЛІВЩИНІ

На сьогодні найбільш небезпечними шкідниками соснових лісів в Україні є короїд верхівковий та шестизубий. Не оминула біда і регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» який знаходиться у центрі міста Чернігова. Негативні процеси, які спостерігаються у лісових насадженнях України, пов’язані насамперед зі зміною клімату. Значне підвищення температури сприяє шкідливим організмам ( в тому числі й комахам) розмножуватися в своїх неприродних, величезних масштабах, пошкоджуючи не тільки ослаблені, але й здорові насадження.

Жук заселяє верхню частину живого дерева і починає відкладати яйця під кору, з яких виходять личинки, які в свою чергу живляться лубом, руйнуючи провідні тканини дерева. Разом із верхівковим короїдом поселяються гриби офіостоми (гриби синяви).

Таким чином, протягом кількох тижнів повністю закупорюється провідна система дерева і воно засихає через 2-3 тижня, перетворюючись із зеленого в руде. Потім жуки вилітають, заселюючи інші зелені дерева, формуючи нові осередки 2-3 рази протягом року.

Для боротьби із шкідниками використовують хижаків – у Австрії, Канаді, США, Росії і Туреччині користуються біологічним методом вирощування і випускання хижих комах, який на сьогодні починає запроваджуватись в Україні.

Державне агентство лісових ресурсів України впроваджує сумісний проект, згідно якого Міністерство лісового господарства Туреччини надало Державному спеціалізованому лісозахисному підприємству (ДСЛП) «Харківлісозахист» лабораторне обладнання для вирощування двох видів комах-хижаків, які можна вирощувати у лабораторних умовах і потім випускати у ліс, як елемент інтегрованого захисту лісу проти короїдів. На сьогодні лабораторне обладнання встановлено у корпусі біолабораторії ДСЛП «Харківлісозахист» і підприємство розпочало вирощування хижих жуків.

Thanasimus formicarius – мурахо жук – особи якого здатні знаходити яйця, личинок, лялечок і дорослих жуків короїдів під корою дерев, знищувати їх, забезпечуючи біологічний захист дерев.

12 червня, у Регіонально-ландшафному парку (РЛП) «Ялівщина», представником ДСЛП «Харківлісозахист», директором Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА та директором РЛП «Ялівщина» було обстежено соснові насадження вражені верхівковим короїдом, для подальших дослідних робіт та впроваджень інтегрованих методів захисту лісу від стовбурових шкідників.

В ході обстеження представником ДСЛП «Харківлісозахист» було роз’яснено, що в РЛП «Ялівщина» живе мурахо жук, який є природним ентомофагом нашої зони, але його природне розмноження значно відстає від швидкості розмноження шкідників в зонах спалаху уражень, тому є необхідність його штучного розведення в лабораторних умовах.

За результатами обстеження ДСЛП «Харківлісозахист» має представити протокол рекомендуючих дій та винести на затвердження та обговорення чернігівської громадськості план інтегрованого захисту перлини Чернігова – РЛП «Ялівщина».

 
 
 

Назад