Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ДОТРИМАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ЗАХИСТУ РОСЛИН

Головам об’єднаних територіальних громад, міським, селищним, сільським головам.

Суб’єктам господарювання, керівникам підприємств, установ, організацій, які здійснюють діяльність, пов’язану з транспортуванням, зберіганням, використанням, торгівлею пестицидами і агрохімікатами.

До відома населення області.

 

На сьогодні у зв’язку з широким використанням засобів захисту рослин у сільському  господарстві, актуальним питанням залишається дотримання законодавства у сфері захисту рослин (Законів України “Про захист рослин”, “Про пестициди і агрохімікати”), діючих санітарних норм та правил, Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, з метою забезпечення безпечного для здоров’я і навколишнього природного середовища застосування пестицидів і агрохімікатів, уникнення в майбутньому випадків звернень громадян до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування районів та Головного управління  Держпродспоживлужби в Чернігівській області.

Товаровиробники області повинні суворо дотримуватись заходів безпеки при роботі з засобами захисту рослин. Асортимент пестицидів, застосування, норми, кратність обробок повинні чітко відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні», доповненням до «Переліку» та інструкціям з безпечного застосування пестицидів.

В період інтенсивних робіт із захисту рослин від бурянів та шкідників на присадибних ділянках, збільшилася кількість звернень від населення області.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області повідомляє наступне.

Зміст таких звернень, у відповідності до ст. 103 Земельного Кодексу України, можна кваліфікувати як порушення правил добросусідства.

У відповідності до ч.1 ст. 103 Земельного Кодексу України власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення, тощо).

Крім того главою 25 Земельного Кодексу України визначено, що земельні спори у межах населених пунктів, у тому числі щодо додержання громадянами правил добросусідства, вирішують органи місцевого самоврядування. У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, спір вирішується судом.

У зв’язку з вищевикладеним, пропонуємо частіше зустрічатися з орендодавцями, місцевими виборцями для спілкування та вирішення нагальних проблем.

Взаєморозуміння, добросусідства та гарних врожаїв.

Назад