Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

НАРАДА ПРО НАЛАГОДЖЕННЯ СПІВПРАЦІ ІЗ СУБ’ЄКТАМИ НАСІННИЦТВА ТА РОЗСАДНИЦТВА ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ТА ВИЯВЛЕННЯ НЕЯКІСНОГО НАСІННЯ

22 серпня у залі засідань Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області відбулась нарада на тему: «Налагодження співпраці із суб’єктами насінництва щодо запобігання та виявлення контрафактного насіння, дотримання вимог законодавства в сфері насінництва і розсадництва та при використанні засобів захисту рослин». Учасниками наради були директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації Юрій Ткалич, представники фітосанітарної лабораторії, Носівської селекційно-дослідницької станції, ТОВ «Піонер насіння України», суб’єкти насінництва та інші зацікавлені сільгоспвиробники.

Як зазначив директор Департаменту Юрій Ткалич: Питання насінництва є дуже важливим, адже насіння – це основа майбутнього врожаю, як кажуть: «Що посієш, те й пожнеш», тому використання високоякісного посівного матеріалу та високопродуктивних сортових ресурсів є основними факторами інтенсифікації виробництва сільгоспкультур, тому значна увага сьогодні повинна приділятись галузі насінництва, в тому числі і зернових культур.

Нажаль вітчизняне насінництво на сьогодні не здатне задовольнити на 100% потреби та забаганки товаровиробників. На те є багато причин, адже ведення насінництва вимагає від господарств більше зусиль, знань, відповідальності, тощо, ніж при веденні товарного виробництва.

За останні десять років кількість господарств Чернігівщини, які займаються насінництвом зменшилась майже в п'ять з половиною разів.

На цей рік в Державному реєстрі ми маємо лише сімнадцять суб'єктів, що ведуть насінництво переважно колосових зернових культур, таких як озима та яра пшениця, ячмені, жито, тритикале та овес (10 господарств). В 11 господарствах також виробляється насінневий матеріал гречки, гороху, нуту, кукурудзи, сої, соняшнику, гірчиці, ріпаку, конюшини, люцерни, люпину, картоплі та огірків.

Найбільшими виробниками насіння на Чернігівщині є: Носівська селекційно-дослідна станція Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН в якої в Державний реєстр суб'єктів насінництва та розсадництва на поточний рік  внесено  36 сортів по 13 культурах, а також ДП "ДГ "Івківці" МІП ім. Ремесла НААН" 30 сортів по 11 культурах.

Нажаль на фоні зменшення кількості суб'єктів насінництва в області зменшується і їх спроможність забезпечити насіннєвим матеріалом рядових виробників товарної продукції.

Сектор насінництва, забезпечуючи виробництво сортового і гібридного насіння сільськогосподарських культур, є досить перспективним для всієї аграрної галузі України. Це один з секторів, який поєднує всі складові: науку, селекцію, виробництво.

Є певні напрямки, по яким нашим вітчизняним селекціонерам разом з державою необхідно активізувати роботу, щоб відвойовувати частку внутрішнього ринку та розглядати можливості виходу на міжнародні ринки. Україну бачать як конкурента і наразі на ринку домінують великі транснаціональні гравці, але Україна може знайти інструменти та механізми, як з ними і конкурувати і співпрацювати.

 

Фото Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

 
 
 

Назад