Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ОБГОВОРЕННЯ ПРОЕКТУ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО РАТИФІКАЦІЮ МІНАМАТСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ ПРО РТУТЬ»

6 вересня Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів спільно з Чернігівською обласною організацією Українського товариства охорони природи провів засідання круглого столу, на якому учасники заходу обговорювали проект Закону України «Про ратифікацію Мінаматської конвенції про ртуть».

Мінаматська конвенція щодо ртуті, прийнята в 2013 році. Вона носить ім'я японського міста Мінамата, де в 1956 році ртуттю отруїлися майже 2 тисячі людей, багато з них померли. Отруєння викликало хворобу Мінамати — синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках — паралич та порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті.

Проект Закону України «Про ратифікацію Мінаматської конвенції про ртуть» розроблено Міністерством екології та природних ресурсів України зважаючи на нагальну потребу щодо необхідності вживання заходів і визнання серйозних наслідків для здоров’я людини та навколишнього середовища, що виникають в результаті забруднення ртуттю.

Основні положення конвенції стосуються поступової заборони виробництва деяких приладів із вмістом ртуті, а також обов’язкове припинення використання ртуті у виробничих процесах. Для окремих продуктів, які не мають екологічно безпечних аналогів — встановлені винятки.

Довідково: Сама по собі металева ртуть практично не має шкідливого впливу на організм – найбільш небезпечні її пари. Ртуть – єдиний метал, який починає випаровуватися вже при кімнатній температурі +18°С.

Окремий аспект у впровадженні Конвенції полягає у забезпеченні належної утилізації.

Саме тому учасниками засідання круглого столу було обговорено сучасний стан використання та утилізації ртуті, та перспективи впровадження Мінаматської конвенції.

Серед розглянутих питань: хімічні властивості ртуті, вплив її на здоров’я людини та навколишнє середовище, надання первинної медичної допомоги та шляхи утилізації ртуті, її сполук.

 
 
 
 
 
 

 

Назад