Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ХІД ПРОВЕДЕННЯ ПОЛЬОВИХ РОБІТ

Станом на 11.09.2018

В поточному році склалися нетипові погодні умови, що нанесли свій відбиток на достигання культур. Відповідно даних Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, під час вегетації сільськогосподарських культур ми мали підвищені середньомісячні температури повітря, порівняно до минулого року та середніх багаторічних значень (у квітні на 3-4º, травні – на 3-4º, червні – на 1-2°, липні – на 2º, серпні – на 3º), в підсумку сума ефективних температур повітря (станом на 31 серпня) вище +5º склала 1850-2074º, що вище минулорічної суми на 181-248º та багаторічної на 269-358º.

На фоні таких температур, при низькому рівні опадів у серпні, коли на більшій частині території області їх сума становила лише 8-20 мм або 12-29% від норми, дані погодні умови спричинили раннє достигання культур, а відповідно і початок їх збирання.

В минулому році аграрії на сьогодні лише починали збирання сої та перших гектарів соняшнику, а щодо зернової кукурудзи навіть і думок не було. Так, збирання перших площ названих культур цього року розпочалося в середині третьої декади серпня, тобто соняшнику на 2 тижні раніше минулорічного, сої – майже на тиждень, кукурудзи – майже на місяць.

Загалом зернові та зернобобові культури зібрані з площі понад 300 тис. га або понад 42% до прогнозу (на 7 тис. га більше минулого року). Намолочено понад 1 млн 150 тис. т зерна (на 34 тис. т менше минулорічного), рівень урожайності складає 38,1 ц/га.

Гречку зібрано на площі 3,7 тис. га або 43%, намолочено 4,2 тис. т зерна, при врожайності 11,4 ц/га.

Сільгоспвиробники 6 районів (Бобровицький, Ічнянський, Козелецький, Куликівський, Ніжинський, Срібнянський) розпочали збирання кукурудзи на зерно, зібрано майже 8 тис. га або 2%, намолочено майже 70 тис. т при середній врожайності 88,4 ц/га.

В 14 районах (Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Ічнянський, Козелецький, Коропський, Корюківський, Куликівський, Ніжинський, Носівський, Сновський, Талалаївський, Чернігівський) розгорнуто збирання соняшнику – зібрано майже 23 тис. га або понад 11%, намолочено майже 57 тис. т  за середньої врожайності 25 ц/га.

В 9 районах (Бахмацький, Бобровицький, Ічнянський, Козелецький, Ніжинський, Н.-Сіверський, Носівський, Прилуцький, Талалаївський) розпочато збирання сої, – зібрано майже 9 тис. га або понад 8%, намолочено майже 24 тис. т  при середній врожайності 26,6 ц/га.

 

Крім того, подекуди в області, розпочато посів озимих культур, але суха жарка погода, на відміну від збирання врожаю, не сприяє проведенню даної роботи.

Відповідно даних Чернігівського обласного центру з гідрометеорології запаси продуктивної вологи на більшості полів області, відведених під посів озимих, в орному шарі ґрунту сформувались на рівні незадовільних та недостатніх або 3-12 мм, а подекуди волога повністю відсутня.

Для забезпечення появи дружних сходів озимих культур необхідно мати запаси вологи на рівні 25-30 мм, оптимальне значення – понад 30 мм.

Така ситуація вже спричинила відставання у темпах посіву та загрожує виконанню прогнозованих обсягів посіву.

Лише окремі господарства 12 районів (Бахмацький, Борзнянський, Варвинський, Ічнянський, Куликівський, Менський, Ніжинський, Н.-Сіверський, Носівський, Сновський, Талалаївський, Чернігівський) розпочали посів озимих колосових культур на зерно, ними на 11.09.18 посіяно майже 13 тис. га або майже 6% до прогнозу (все пшениця), що в 2,4 рази менше відповідної дати минулого року.

Посів озимого ріпаку на зерно виконано на площі 25,5 тис. га або 102% прогнозованого обсягу.

Назад