Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ПРОВЕДЕНО ДОСЛІДЖЕННЯ ТОКСИЧНОСТІ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД В МЕЖАХ МІСТА ЧЕРНІГІВ

На виконання Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки та на замовлення Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації проведено дослідження токсичності поверхневих вод в межах міста Чернігів.

Роботи з відбору проб поверхневих вод на визначення гострої токсичності проводились комунальним підприємством «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради у жовтні 2018 року. Відбір проб здійснювався в 17 створах (пунктах) річок Білоус, Стрижень та Десни в межах міста Чернігів. Їх аналіз проводився в хіміко-бактеріологічній лабораторії з контролю стічних вод КП «Чернігівводоканал» за допомогою методики визначення токсичності води на ракоподібних Daphnia magna Straus (цереодафніях).

Річка Десна досліджувалася в районі Бобровиці (переправа), біля готелю «Брянськ», вище впадіння річки Стрижень (пляж «Золотий берег»), нижче впадіння річки Стрижень (правий берег та лівий берег), вище та нижче гирла річки Білоус та біля села Шестовиця.

Дослідження річки Стрижень здійснювали біля села Півці, водосховища «Ялівщина», РАЦСу та гирло річки; річки Білоус – вище міста Чернігів (село Новий Білоус), вище та нижче скиду з очисних споруд комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради (село Жавинка) та гирло річки.

За результатами досліджень у жовтні 2018 року виявлено слабку токсичну дію води річки Стрижень в одному створі – біля села Півці, що можливо зумовлено антропогенним впливом на водойму. В інших місцях відбору проб у річках Десна, Білоус, Стрижень токсичної дії вод не виявлено.

Назад