Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

УВАГА! РОЗШИРЕНО ПЕРЕЛІК ДОТАЦІЙ ДЛЯ ФЕРМЕРІВ ТА СПРОЩЕНО УМОВИ ЇХ УЧАСТІ У ПРОГРАМАХ

Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації інформує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2018 № 911 внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств тут, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 106 тут.

Зокрема, новації обумовлені зняттям обмежень щодо розміру земельної ділянки фермерських господарств та збільшенням рівня доходу до 20 млн. гривень для участі у програмах. Порядок доповнено новими напрямами фінансової підтримки та спрощено умови участі в існуючих програмах державної підтримки.

Крім цього, змінами до Порядку розширено перелік банків, через які здійснюється підтримка, а також види напрямів для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (молочарський, м’ясний, овочевий, із заготівлі та переробки дикорослих ягід, грибів і рослин). Тепер на підтримку може претендувати сільськогосподарський кооператив:

  • молочного і м'ясного напрямків, до складу якого входить не менше 20 членів, серед яких повинно бути одне і більше фермерських господарств, а інші-фізичні особи, у власності або користуванні кожної з яких перебувають землі сільськогосподарського призначення та за наявності тварин, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства;
  • плодово-ягідного, овочевого напрямів, а також із заготівлі та переробки дикорослих ягід, грибів і рослин, до складу якого входять не менш як 7 членів, серед яких повинно бути одне і більше фермерських господарств, а інші-фізичні особи, у власності або користуванні кожної з яких перебувають не більше 100 гектарів земель сільськогосподарського призначення.

В частині здешевлення вартості закупленого насіння рослин вітчизняної селекції, фермерам надано можливість закуповувати насіння як безпосередньо у суб’єктів насінництва, так і у їх офіційних представників, а компенсація вартості закупленого українського насіння збільшена вдвічі – до 60 тис. гривень.

Також, змінами передбачено два нових види прямих дотацій:

  1. Новоствореним фермерським господарствам у період їх становлення (перші три роки після його створення, але не раніше 1 січня 2016 р.) виділяється бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар), один раз виключно для провадження сільськогосподарської діяльності у розмірі 3000 гривень на 1 гектар, але не більше 60 000 гривень на одне фермерське господарство.
  2. Фермерським господарствам (крім новостворених), у 2018 році виділяється бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) у розмірі 5,5 прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, в розрахунку на одного члена фермерського господарства (який станом на 1 січня 2018 р. був та на період отримання бюджетної субсидії є членом фермерського господарства). Максимальний розмір бюджетної субсидії на одне фермерське господарство не може перевищувати 30 000 гривень.

Нові напрямки державної підтримки будуть реалізовуватись в області через Чернігівське регіональне відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (адреса: 14000, м. Чернігів, пр. Миру, 14, кім. 403; телефон (факс): (0462)77-46-69).

Назад