Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ЗАСІДАННЯ ЗА «КРУГЛИМ СТОЛОМ» НА ТЕМУ: «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ: ЕКОЛОГІЧНИЙ ТА ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТИ»

Проблема поводження з відходами належить до загальних глобальних проблем людства, має світовий, національний, регіональний та локальний вимір. Зважаючи на необхідність розв’язання нагальних екологічних та соціально-економічних проблем, з метою обміну інформацією та практичним досвідом по реалізації заходів у сфері поводження з відходами, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації 28 листопада провів засідання за «круглим столом» щодо екологічних та економічних аспектів поводження з відходами.

В заході взяли участь представники Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Чернігівської облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області та громадськість.

Серед низки екологічних проблем, які мають місце у Чернігівській області, особливо гостро стоїть проблема поводження з відходами, які є одним з найбільших забруднювачів навколишнього середовища.

Найбільший негативний вплив на об’єкти довкілля області здійснюють накопичені промислові токсичні відходи, безхазяйні непридатні та заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин, обсяги золи КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ  фірми «ТехНова», тверді побутові відходи.

Проблема поводження з відходами, що не відносяться до небезпечних, переважна більшість з яких це тверді побутові відходи, викликає найбільше питань, адже лише в обласному реєстрі місць видалення відходів обліковується 9 полігонів твердих побутових відходів та 489 сміттєзвалищ, проте жодне з них не відповідає сучасним європейським вимогам.

Навіть в обласному центрі полігон твердих побутових відходів м. Чернігова (функціонує з 1961 року) - перевантажений.

На сьогоднішній день розглядаються альтернативні варіанти щодо поводження з твердими побутовими відходами м. Чернігова.

В межах чинного законодавства проводиться робота по знешкодженню безхазяйних відходів, в тому числі ліквідації стихійних сміттєзвалищ та упорядкування місць зберігання непридатних пестицидів.

Крім того, було розглянуто низку законопроектів у сфері поводження з відходами, які закладають основу для запровадження нових стратегій поводження з відходами в Україні відповідно до законодавства ЄС та визначають систему моніторингу, збору, сортування, транспортування, утилізації та захоронення відходів.

Ці документи пропонують чітку послідовність операцій у сфері поводження з відходами: запобігання їх утворенню, підготовка відходів до повторного використання, різні види утилізації та видалення. Також вони зобов’язують підприємства брати відповідальність за утилізацію своїх відходів.

 

Назад