Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

НІМЦІ ВРАЖЕНІ ПРИРОДОЮ ЧЕРНІГІВЩИНИ

23 листопада 2018 року до м. Новгород-Сіверський завітали гості з Німеччини – представники Фонду Міхаеля Зуккова, який був заснований ще в 1999 році з метою збереження природи, та дослідники Центру економіки Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (Німеччина).

Основною метою візиту стало знайомство з Деснянським біосферним резерватом ЮНЕСКО на території Сумської та Чернігівської областей в рамках реалізації на території України трирічного проекту «Екосистемна адаптація до кліматичних змін та стійкий регіональний розвиток через підвищення компетентності українських біосферних резерватів».

Глобальна зміна клімату – одна з найгостріших екологічних проблем, які стоять перед людством.

Вже сьогодні в багатьох куточках земної кулі стають помітними наслідки зміни клімату – зменшується площа льодовиків, підвищується рівень моря, почастішали сильні шторми, торнадо та рясні повені. Ці зміни торкаються не тільки природи, але й значною мірою впливають на життя, здоров'я та добробут людей по всьому світу.

Адаптація до глобальної зміни клімату – це пристосування у природних чи людських системах як відповідь на фактичні або очікувані кліматичні впливи або їхні наслідки, що дозволяє знизити шкоду та скористатися сприятливими можливостями.

Загальною метою проекту є інтеграція стратегії екосистемної адаптації у національне та регіональне планування, що зумовить кращу адаптацію до кліматичних змін та більшу сталість довкілля в Україні.

Теплий прийом закордонним гостям організували в.о. голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Неля Чугаєва та начальник відділу освіти районної державної адміністрації Світлана Біла.

Гості ознайомилися з територією резервату в нашій області, провели семінар «В якій природі ми хочемо жити» для представників органів місцевого самоврядування, вчителів та учнів закладів освіти, громадськості, представників краєзнавчого музею та історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» та Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції щодо визначення стресів/загроз для екосистем у зв'язку зі змінами клімату, залучили до активного спілкування присутніх з питань збереження природи, ризику стихійних лих, які частішають в результаті змін клімату, можливості адаптації природи та громад до змін клімату. Особливу увагу було звернено на вплив теперішніх та майбутніх кліматичних змін на наше життя та господарювання.

Неформальне спілкування продовжилося під час відвідин краєзнавчого музею та історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім». У візит-центрі Деснянського біосферного резервату були окреслені напрямки подальшої співпраці.

Довідково: біосферний резерват – це територія, на яку поширюється міжнародна програма охорони навколишнього середовища ЮНЕСКО «Людина і біосфера», спрямована на забезпечення збалансованих відносин між людиною і природою. Біосферні резервати були створені для збереження біологічного різноманіття та можливості відслідковування змін у навколишньому середовищі в планетарному масштабі.

 
 
 
 

Назад