Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ЗАПРОШУЄМО ПРИЄДНАТИСЯ ДО ЩОРІЧНОЇ ВИСТАВКИ– КОНКУРСУ  "ЗИМОВИЙ БУКЕТ – ЗАМІСТЬ ЯЛИНКИ" В РАМКАХ ПРИРОДООХОРОННОЇ АКЦІЇ "НЕ РУБАЙ ЯЛИНКУ"

Кафедра екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Чернігівська обласна організація Українського товариства охорони природи Партнерська мережа «Освіта в інтересах сталого розвитку в Україні» Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів  Чернігівської обласної державної адміністрації

19.12.2018 р. ЗАПРОШУЄМО ПРИЄДНАТИСЯ ДО ЩОРІЧНОЇ ВИСТАВКИ– КОНКУРСУ  "ЗИМОВИЙ  БУКЕТ ЗАМІСТЬ ЯЛИНКИ" В РАМКАХ ПРИРОДООХОРОННОЇ АКЦІЇ "НЕ РУБАЙ ЯЛИНКУ".

Зимові новорічні свята – найкраща, найважливіша подія року. До них готуються всі, їх з нетерпінням чекають і дорослі, і малі. Новорічні клопоти починаються, як правило, з пошуку красуні-ялинки. Люди вже так звикли до цього атрибуту новорічного свята, що не замислюються над тим, скільки це  коштуватиме нашій природі. Після новорічних свят кожен із нас бачить знайому картину: на смітнику – сотні мертвих ялинок, які нещодавно прикрашали оселі. Хто з нас підраховував, скільки тисяч ялинок знищується заради традиції, скільки гектарів землі залишається без зелених красунь, скільки кисню ми недоотримаємо?

Але створити відчуття свята, радісного очікування новорічного дива можна і без знищення дерев. Поступово все більше людей віддають перевагу штучним ялинкам, а також деревцям в контейнерах. Після свят такі ялинки та сосни можна тримати  на балконах або ж висадити на подвір’ї.  Новорічну ялинку можна створити власними руками, зробивши святкову композицію. Набагато краще й цікавіше прикрашати соснові чи ялинкові гілки, робити ялинки з підручного матеріалу, створюючи новорічні композиції, які можуть стати гарним подарунком для батьків і друзів, прикрасити домашню оселю, аудиторію чи робочий кабінет.

Мета виставки–конкурсу: формування екологічного світогляду; розвиток творчих здібностей і пізнавальної діяльності; виявлення та підтримка талановитої і обдарованої молоді; плекання дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Учасники виставки–конкурсу: до участі в конкурсі запрошується учнівська та студентська молодь, вчителі та небайдужі жителі м. Чернігова та Чернігівської області. В конкурсі можуть брати участь як окремі учасники, так і колективи.

Вимоги до робіт: букети і композиції повинні мати новорічну тематику; бути складеними з гілок хвойних рослин або з підручних матеріалів, які їх зможуть замінити; використовувати різноманітні матеріали, які зібрані без шкоди для природи. Просимо вказувати назви найоригінальніших композицій та ПІП їх авторів.

Термін і місце проведення: 19 грудня 2018 року о 10.00 годині на природничо-математичному факультеті Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (кафедра екології та охорони природи).

Підведення підсумків виставки–конкурсу: 19 грудня 2018 року 15.00 годині, найкращі роботи будуть відмічені подарунками, Грамотами Переможців.

Організатори акції:

  • Кафедра екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка (Завідувач кафедрою екології та охорони природи – Карпенко Ю.О.);
  • Чернігівська обласна організація Українського товариства охорони природи (Голова організації – Потоцька С.О.);
  • Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації (Директор Департаменту – Ткалич Ю.В.);
  • Партнерська мережа «Освіта в інтересах сталого розвитку в Україні» (Координатор – Дяченко М.О.).

Фотоматеріали будуть розміщені на сайті «Освіта в інтересах сталого розвитку», Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів  Чернігівської обласної державної адміністрації.

 

Пропонуємо вам кілька способів створити свято та зберегти гектари хвойних лісів

При складанні новорічних композицій можна  використовувати такі компоненти, як гілки ялини, сосни (символізують довголіття і витривалість), гілки рослин з вічнозеленим листям (падуб, туя, самшит), барвінок, калину, шипшину, глід, горобину, барбарис, терен, красивої форми оголені гілки дерев, кущів, жовтогарячі плоди фізаліса. Можна також використати шишки,  плоди дерев (жолуді, каштани, крилатки клена, липи) та інші. До складу композицій можна включати рослини–символи України, а саме: калину, вербу, колоски жита, пшениці, засушені чорнобривці.

Значно прикрашають зимові композиції зрізані гілки, які встигли розпуститися. Гарно розпускаються взимку гілки ліщини, верби, берези, жовтої акації, глоду, смородини, малини, вишні, гортензії, тополі, липи, калини і багатьох інших порід. Для того, щоб прискорити виведення рослин зі стану спокою,  необхідно занурити гілки на декілька хвилин у теплу ванну або витримати у воді з температурою 30-35 градусів протягом 10-12 годин, а потім поставити у вазу з водою кімнатної температури. І свіжа зелень молодих клейких листочків та ніжність їх сережок довго милуватимуть.

Новорічні композиції є справжньою окрасою інтер’єру. У них обов’язково повинен бути символ домашнього вогнища – свічка, а крім того можна додати мишку, пташечку, сніговичка, оформити це квітами. Можливий варіант – мандарини, які у багатьох асоціюються з Новим роком та у перекладі вони означають «золото». Тому, використавши мандарини як елемент новорічної композиції. Практикується своєрідна аранжировка на тацях де на художній основі поєднуються дари природи (фрукти, овочі і декоративні рослини). Овочі  можуть стати засобом образотворчого мистецтва. У такій композиції разом з плодами використовують невеликі гілки, наприклад, сосни, ялини, ялівця, туї, а також шматочки чудернацьких коренів та старих пеньків, і, звичайно квіти.

Створити свято у своєму домі можна, не знищуючи природу – це зручно, гарно, актуально і навіть модно в наш час!

Назад