Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

АГРАРНІ РОЗПИСКИ – НАДІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ ФЕРМЕРАМИ В УМОВАХ МОРАТОРІЮ НА ПРОДАЖ ЗЕМЛІ – ДЖЕЙСОН ПЕЛЛМАР

Сьогодні аграрні розписки для українських фермерів – успішний альтернативний інструмент для залучення інвестицій в умовах відсутності ринку землі через мораторій на її продаж. Механізм через свою прозорість і простоту вже довів свою ефективність, тож його можна поширювати на інші сфери.

Таку думку висловив Джейсон Пеллмар, керівник регіонального офісу в Україні, Білорусі та Молдові IFC (Група Світового банку) під час круглого столу “Аграрні розписки в Україні”.

За його словами, аграрні розписки найкраще підходять для малого та середнього бізнесу. Адже фермерам на початку діяльності практично немає що вносити як заставу, крім майбутнього товару.

Особливо це актуально сьогодні в Україні, де все ще існує мораторій на продаж землі й, відповідно, фермери не можуть надати власну землю під заставу.

Також, за словами Олени Ковальової, заступниці Міністра аграрної політики та продовольства України, у 2018 році фермери розраховувалися з кредиторами сіном, шипшиною, молоком, яблуками. Розписки спочатку були спрямовані для полегшення роботи виробників зерна й постачальників, однак спектр дії поширився й на інші галузі.

Переваги цього інструменту фінансування вже змогли оцінити як поставники, так банки та профільні асоціації.

Крім того, ще однією перевагою аграрних розписок є їхня прозорість та безпечність.

За 3 роки дії програми аграрних розписок в Україні сільськогосподарські виробники залучили для своєї діяльності понад 5 млрд грн. Крім того, з 2018 року 6 банків по всій Україні приймають їх як заставу при оформленні кредитів. Так, до ініціативи доєдналися «ОТП банк», «Агропросперіс», «Піреус», «Укрсіббанк», «Пумб», «Правекс».

За інформацією інтернет-видання Landlord (https://landlord.ua)

Назад