Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ПРЕС-БРИФІНГ ПРО ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ САДІВ ТА ЯГІДНИКІВ, СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

Про державну підтримку садів та ягідників, стан та перспективи розвитку галузі на Чернігівщині говорили сьогодні, 02 липня, на прес-брифінгу в Чернігівській обласній державній адміністрації.

В загальному про стан галузі садівництва та ягідництва Чернігівської області розповів директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Ткалич.

Впродовж 30 років площі плодових і ягідних культур у сільськогосподарських підприємствах Чернігівської області скоротилися майже у 35 разів. Лише за останні 5 років площі плодоягідних насаджень помітно зросли, і на кінець 2018 року складали 3,7 тис. га.

В загальнодержавному обсязі вирощування питома вага області складає близько 0,7%. Майже 90% валового збору плодів та ягід зосереджене в господарствах населення.

Плодоягідні насадження зосереджені в сільськогосподарських підприємствах 10 районів, загальна площа багаторічних насаджень по яких на кінець 2018 року складала 888 га, в тому числі у плодоносному віці – 488 га.

Не менш актуальне питання, озвучене Юрієм Ткаличем під час спілкування з журналістами, – реалізація бюджетної програми «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними».

Починаючи з 2017 року, Урядом було суттєво збільшено суму державної підтримки садівництва, а також оновлено процедуру розподілу коштів держпідтримки між професійними виробниками та передбачене фінансування галузі за напрямами відшкодування вартості садивного матеріалу та будівництва нових фруктосховищ.

У 2017 році до Мінагрополітики на компенсацію вартості садивного матеріалу подало заявку лише 1 господарство, ТОВ «Аграрна компанія «Еко-Парк». У 2018 році – 2 господарства, ТОВ «Аграрна компанія «Еко Парк» та ФГ «Ніжин агроінвест». У 2019 році подали заявки та були включені 3 господарства області, які закладають молоді сади, це ТОВ «Чернігівський горіх», ТОВ «Аграрна компанія «Еко-Парк» та ФГ «Ніжин агроінвест».

Загалом за 2017-2018 роки було відшкодовано 5,6 млн. грн вартості садивного матеріалу.

Крім того, про свої досягнення в галузі ягідництва та садівництва розповіли керівник фермерського господарства «Ніжин Агроінвест» Андрій Білий та заступник голови фермерського господарства «Напорівське» з технічних питань Сергій Холодний.

 
 
 

Назад