Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

НОВІ ОРГАНІЧНІ СТАНДАРТИ

Сьогодні, 2 серпня 2019 року, набув чинності Закон №2496-VIII "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції". Це означає, що з початку серпня 2019 року почали діяти нові правила роботи ринку органічної продукції. І стосуються вони виробництва не тільки сільськогосподарської продукції, а й приміром, одягу чи косметики.

«Органічне виробництво — сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовка, обробка, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Метою Закону є удосконалення засад правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у зазначеній сфері.

Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» встановив загальні засади державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноваження центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та контроль у зазначеній сфері.

Також Законом визначено систему прав та обов’язків суб’єктів ринку органічної продукції, зокрема, операторів ринку, органів сертифікації.

Положеннями Закону регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, чітко встановлено основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями.

Запроваджено чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння.

Окремо встановлено вимоги до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання в гранично допустимих кількостях. Визначено процедуру, за якою вони можуть бути дозволені до використання.

Крім того, Закон визначає механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та встановлює відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

Назад