Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

СЛУЖБІ ОХОРОНИ ҐРУНТІВ ЧЕРНІГІВЩИНИ 55 РОКІВ

Вітаємо працівників Чернігівської філії ДУ «Держґрунтохорона» з ювілеєм.

Свою діяльність служба охорони ґрунтів Чернігівщини започаткувала 30 липня 1964 року відповідно до рішення № 416 виконкому Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих зі створення зональної агрохімічної лабораторії (ЗАЛ) при Чернігівській обласній державній сільськогосподарській дослідній станції.

На лабораторію було покладено проведення агрохімічного обстеження сільськогосподарських угідь області, масових аналізів ґрунтів, добрив, кормів і рослин, складання агрохімічних картограм, розробка рекомендацій по раціональному використанню добрив, проведення польових дослідів з добривами, пропаганда агрохімічних знань.

За 55 років у результаті неодноразової зміни та розширення своїх функцій зональна агрохімічна лабораторія трансформувалась у Чернігівську філію державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Міністерства аграрної політики та продовольства України – єдиний в області науково-дослідний агрохімічний центр з широким спектром функціональних обов`язків.

Довідково: Відповідно до вимог законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про охорону земель», «Про державний контроль за використанням та охороною земель», Указу Президента України від 02.12.1995р. №1118 «Про суцільну агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення», Постанови  КМУ  від 7 червня 2017р. №413 «Деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними» визначено, що обов`язковим заходом у процесі сільськогосподарського використання земель є їх агрохімічна паспортизація, за результатами якої виготовляються агрохімічні паспорти полів, земельних ділянок,  картограми вмісту органічної речовини (гумусу), легкогідролізного азоту, кислотності ґрунтів, забезпеченості їх рухомими сполуками фосфору та калію.

Підприємствам, сільським і селищним радам, ОТГ, на території яких проводитимуться дослідження, потрібно звернутись до Чернігівської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України».

Результати агрохімічного обстеження використовуються при розробці рекомендацій щодо економічно-обґрунтованого внесення мінеральних добрив, ефективного застосування агрохімікатів, сидератів, рослинних решток, ґрунтозахисних та екологобезпечних технологій вирощування сільськогосподарських культур, тощо.

Також в установі можна замовити аналізи вмісту нітратів у рослинницькій продукції та воді; аналізи з якості сільськогосподарської продукції, а саме: зернові культури (білок, крохмаль, волога, клейковина, індекс деформації клейковини (ІДК), картопля (крохмаль), цукровий буряк (цукристість), ріпак (вміст ерукової кислоти та глюкозинолатів), олійність насіння олійних культур; провести аналіз комбікормів, комбікормової сировини та повний зоотехнічний аналіз кормів (волога, протеїн, жир, зола, клітковина, кальцій, фосфор), розгонку кислот у силосі та сінажі, виконати розрахунок поживності кормів. За результатами аналізів видаються відповідні документи.

За бажанням замовника спеціалісти розрахують норми внесення добрив на запланований урожай, баланси гумусу та поживних речовин.

 

За довідковою інформацією звертатись:

 

Адреса:           14020, м. Чернігів, вул. Малиновського, 41.

Тел./факс:        (0462) 64-29-72;    64-29-50.

Е-mail:             [email protected]

Сайт:               http://www.iogu.gov.ua/chernigivska/

Назад