Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ЯК ПОДОЛАТИ ЗБИТКОВІСТЬ МАЛОДІЯЛЬНИХ СТАНЦІЙ ОБГОВОРИЛИ НА СЕЛЕКТОРНІЙ НАРАДІ

12 лютого, під час відеоконференції, яку щотижнево проводить Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, обговорювали компромісні рішення подолання збитковості малодіяльних залізничних станцій.

Від Чернігівської області участь у нараді взяли, заступник голови облдержадміністрації Олександр Савченко, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний, а також представники від Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, керівники сільськогосподарських підприємств.

«На сьогодні, понад 300 залізничних станцій мають статус малодіяльних. Враховуючи потребу збереження робочих місць та розвиток інфраструктури виникла необхідність пошуку компромісних варіантів, які б дозволи збільшити ефективність діяльності станцій», – зазначив Тарас Висоцький.

На думку операторів ринку, необхідно змінити Порядок проведення рейтинг-аналізу діяльності вантажних станцій АТ Укрзалізниці, адже він не враховує сезонність робіт в аграрному секторі – складати рейтинг необхідно лише за підсумками року, а не півріччя. Тарифи на подачу вагонів по всіх станціях повинні бути однаковими незалежно від регіону. Збільшення тарифів на малодіяльних станціях або їх закриття суттєво не збільшить вантажоперевезення з інших станцій, а лише спричинить перехід перевезень від залізничного транспорту до автомобільного. Це негативно вплине не лише на Укрзалізницю, але й на роботу аграріїв, лісовиків, переробників й інших, також знищить інфраструктуру автомобільних доріг.

Крім того, для нарощування середньодобового відвантаження, в тому числі і сільськогосподарської продукції, також необхідна модернізація залізничних станцій та стовідсоткове виконання заявок на подачу вагонів за прийнятними тарифами, що забезпечить рентабельність малодіяльних станцій.

 

Назад