Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ВІДСЬОГОДНІ ДІЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН НА НИЗКУ ТОВАРІВ

З 18 травня, відповідно до постанови Кабміну від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», запроваджується державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення, шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення.

Зокрема, до кінця карантину будуть регулюватися ціни на такі соціально значущі харчові продукти як:

  • Крупа гречана;
  • Цукор-пісок;
  • Борошно пшеничне вищого сорту;
  • Макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту);
  • Молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);
  • Хліб житньо-пшеничний;
  • Яйця курячі категорії С1;
  • Птиця (тушка куряча);
  • Вода мінеральна негазована;
  • Масло вершкове жирністю 72,5 відсотка.

Якщо суб’єктом господарювання планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постанови, виникатиме обов’язок декларування зміни цін. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.

У разі підвищення цін на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків ‑ застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.

У разі підвищення цін на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків ‑ застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування.

У разі підвищення цін на 15 відсотків і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

До суб’єктів господарювання, які допустять зазначене порушення, застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення».

Також, громадяни (фізичні особи-підприємці) і посадові особи суб’єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, притягуватимуться до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Назад