Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

В УКРАЇНІ СКОРОТЯТЬ ТЕРМІН РОЗРАХУНКІВ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ З ВИРОБНИКАМИ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

В Україні на сьогодні складається вкрай негативна ситуація зі строками розрахунків торгівельними мережами постачальнику за поставлену продукцію. Відстрочки, відповідно до умов договорів поставки, укладених між постачальниками і торговими мережами, в середньому становлять 70 календарних днів, але іноді доходять і до 120 днів. При цьому строк продажу продовольчих товарів з терміном придатності не менше 180 днів на полиці супермаркетів не перевищує 30 - 45 днів. Можливостей впливати на строки оплати у постачальників немає.

У Верховні Раді зареєстрований законопроєкт під № 2529, який, при набутті чинності, дасть змогу вступити в дію змінам до ст. 712 Цивільного Кодексу України, доповненню до ст. 267′ Господарського Кодексу України (шляхом приведення до норм законодавства ЄС), якими регулюється термін розрахунків торговельних мереж із виробниками продукції.

Прийняття даного проєкту закону дозволить імплементувати законодавчі норми ЄС в частині обмеження розрахунків між постачальниками продовольчих товарів та продавцями, які здійснюють торгівлю ними, 60 календарними днями. В свою чергу це призведе до більш швидкого отримання постачальниками обігових коштів, що дасть можливість інвестувати їх у розвиток виробництва.

Запропоновані зміни передбачають 2 етапи впровадження.

На першому буде введено в дію наступні терміни розрахунків:

– до 10 днів – за швидкопсувні продукти;

– до 60 днів – за інші.

Це відбудеться до кінця 2020 року. Наступного року заплановано 2-й етап, який передбачає розроблення комплексного Закону України “Про торгівельну діяльність харчовими продуктами”.

Назад