Анонси

 

 
 
 
 
 
Про галузь

Назад

Довідка про стан галузі з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у 2022 році

 

Наявні виробничі потужності. На території Чернігівської області у галузі з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у 2022 році працювали та сплачували податки понад 100 суб’єктів господарювання з них: м’ясопереробних – 18, молокопереробних – 14, виробників риби та рибних продуктів – 3, консервів фруктових і овочевих – 6, олії – 4, крохмалю – 4, хліба та хлібобулочних виробів – 31, борошна та круп – 14, напоїв – 5, цукру – 1, тютюнових виробів – 1, кормів готових для тварин – 15.

Крім того, в Чернігівській області працює 11 операторів органічного виробництва. 55 підприємств з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів сертифіковані за міжнародними системами НАССР та ІSO.

Питома вага галузі з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у загальних обсягах реалізації промислової продукції Чернігівської області складає близько 40 %.

Потужності місцевих підприємств дозволяють переробити за рік:

17 тис. тонн м’яса, 450 тис. тонн молока, виробити 140 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, 10 тис. тонн кондитерських виробів, 400 тонн риби та рибопродуктів, 42 млн. декалітрів пива, 25 мільярдів штук цигарок.

Асортимент товарів, що вироблявся налічував близько 1500 найменувань продукції.

 

Сплата податків. У 2022 році підприємствами агропромислового комплексу сплачено до державного бюджету 1239,1 млн грн, до місцевого – 1605,7 млн грн. Питома вага галузі у державному бюджеті у 2022 році становила 18,4 %, у місцевому 17,4 % .

У 2022 році підприємствами аграрного комплексу сплачено до державного бюджету 780,2 млн грн, до місцевого – 1401,6 млн грн податків і зборів. Питома вага галузі у державному бюджеті у 2022 році становила 11,6%, у місцевому – 15,2%.

Підприємствами харчопереробної галузі у минулому році сплачено до державного бюджету 458,9 млн грн, до місцевого – 204,1 млн грн. Питома вага галузі у державному бюджеті становила 6,8 % (17,2 % - від загальної суми по промисловості), у місцевому – 2,2 % (20,3 % від загальної суми податків по промисловості).

 

Пошкоджені під час воєнних дій підприємства. В минулому році військова агресія російської федерації проти України спричинила негативні наслідки і для переробних підприємств Чернігівської області. Частина з них зазнали пошкоджень або взагалі припинили виробничу діяльність.

Повністю знищено виробничі потужності ТОВ «Бірвіль». (Сума збитків – 105 млн. грн.

Пошкоджень зазнали:

- два підприємства хлібопекарської галузі області - ТОВ «Чернігівський хлібокомбінат №2», збитки складають 1,2 млн. грн та ТОВ «Рига Хліб», сума збитків – 420 тис. грн;

- два підприємства з виробництва крохмалю та крохмалепродуктів -          ДП «Левона-С» ПП «Левона», сума збитків – 10 млн. грн, ПБП «Вимал», пошкоджено будівельні конструкції та обладнання на загальну суму близько 15 млн грн;

- підприємство, що здійснює виробництво пива - Чернігівське відділення  ПрАТ «АБІНБЕВ ЕФЕС Україна» - пошкоджено склади та виробниче обладнання на загальну суму 1,5 млрд. грн;

- підприємство, що виробляє пластівці з зернових культур ТОВ «Добродія Фудз». Пошкоджено виробничі потужності та розграбовано продукцію на загальну суму близько 15 млн грн;

- підприємство з виробництва круп ПВТП «Джі-Ен-Ел». Пошкоджено будівлі, споруди та обладнання загальною вартістю 19272 тис. грн.

Створення та розширення виробництва. Разом з тим в окремих громадах області суб’єктами господарювання організовано переробку сільськогосподарської сировини, зокрема створені міні-пекарні, цехи по переробці молока та виробництву олії тощо.

Так, у смт. Любеч, Чернігівського району, було створено міні-пекарню КП «Любецьке» Любецької селищної ради. Виробничі потужності підприємства складають 300 кг хліба на добу.

У с. Деснянське, Понорницької громади, Новгород-Сіверського району    ПП «Авангардхліб» також розпочало випікати хліб, а ФГ «Білі Роси» - організувало переробку молочної сировини з власного фермерського господарства та виробництво молока, кисломолочної продукції, масла вершкового, розсільних і твердів сирів, йогуртів. Потужності господарства дозволяють переробляти до 60 тонн молока на добу. У смт. Понорниця, Новгород-Сіверського району, ФГ «Бородюк» розпочато виробництво крохмалю картопляного (потужності 54 кг на добу). ПрАТ «Кремінь» (с. Парафіївка, Прилуцького р-ну) на території приймального пункту Парафіївського цукрового заводу будує цех з переробки молока.

Компанія «Добродія Фудз» розпочала виробництво нової лінійки граноли San Granola. Гранола виготовлена на основі корисних та натуральних інгредієнтів (цільнозернові вівсяні пластівці власного виробництва, фрукти, ягоди, горіхи, мед, суперфуди). Після деокупації Чернігівської області компанія змінила стратегію, відкрила торговий дім у Польщі, завойовує нові європейські ринки і була номінована на звання лауреату «Польської нагороди якості 2022». ТОВ «Чернігівський хлібокомбінат №2» оновлює асортимент, виробляючи нові види хлібобулочних виробів (хліб «Ремісничий на хмелю»», «Хмелевий з цибулею», «Литовський» - всього 9 найменувань). ТОВ «ТД «Рига хліб» розширив асортимент хлібних виробів за рахунок фруктових та овочевих добавок.

Крім того, 9 агровиробників Чернігівської області отримали державний грант у сфері переробки, а саме ПСП «Пісківське» (8 млн грн), ФГ «Верітас-Агро» (0,6 млн грн), ТОВ «Птахо-племінний комплекс «Поліські курчата» (3 млн грн), ТОВ «Орлов» (4,3 млн грн), ТОВ «Алексагро-енерджи» (7,8 млн грн), ПСП «Авангард» (3,9 млн грн), ФГ «Напорівське» (0,7 тис.грн), ПБП «Вимал»  (3 млн грн), ТОВ «Агроконтракт» (2,7 млн грн). Загалом – 34 млн грн.

 

Реалізація продукції. Підприємства Чернігівської області реалізували власну продукцію не лише на території області та України, а й здійснювали експортну діяльність. Географія експорту була досить широка – понад 50 країн світу. Звичайно, з введенням військового стану перелік країн імпортерів значно скоротився. Повністю припинено експорт харчових продуктів до Білорусі.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Міністерство закордонних справ України спільно працюють над відкриттям нових ринків для українського експорту, надаючи підтримку виробникам та усуваючи технічні перешкоди в торгівлі, а також забезпечуючи державні гарантії щодо дотримання вимог країн-партнерів. Держпродспоживслужбою ініційовано процедури започаткування переговорного процесу з Урядами країн стосовно поліпшення доступу на ринки шляхом погодження форм міжнародних сертифікатів.

На даний час 24 підприємства харчової промисловості Чернігівської області мають право експорту.

До країн Європейського союзу з Чернігівщини експортувались кондитерські вироби, олія соняшникова, крупи, соки фруктові і овочеві, пиво та тютюнові вироби. Три молокопереробні підприємства ТОВ «Менський сир» Філія «Ніжинський міськмолзавод» ДП «Аромат» та ПрАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат» мають дозвіл на експорт продукції до країн ЄС.

В минулому році через порушення логістичних ланцюгів внаслідок військових дій на території України експорт продукції харчової промисловості було призупинено. Підприємства відновлюють експорт через сухопутні шляхи – країни ЄС. За таких обставин, загальний експорт продукції по всім категоріям значно знизився.

Згідно інформації Головного управління статистики в Чернігівській області товарна структура експорту у галузі АПК та харчової промисловості у 2022 році склала 541034,8 тис. дол. США (62,6 % до 2021 року) в т. ч.:

- живі тварини та продукти тваринного походження – 12487,9 тис. дол. США (79,3 % до 2021 року), в т. ч. м’ясо та їстівні субпродукти – 2190,3 тис. дол. США (58,8 % до попереднього року), молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед – 9992,7 тис. дол. США (90,4 %);

- продукти рослинного походження – 352698,2 тис. дол. США (52,3 % до 2021 року), в т. ч. овочі – 5930,4 тис. дол. США (62,4 % до попереднього року), зернові культури – 272374,8 тис. дол. США (46,2 %), продукція борошномельно-круп’яної промисловості – 5137,4 тис. дол. США (96 %), насіння та плоди олійних рослин – 65594,0 тис. дол. США (101,4 %);

- жири та олії тваринного або рослинного походження – 125912,1 тис. дол. США (240,7 % до 2021 року);

- готові харчові продукти – 49936,6 тис. дол. США (41,2 % до 2021 року), в т. ч. готові продукти з зерна – 8262,8 тис. дол. США (45,9 % до попереднього року), алкогольні і безалкогольні напої – 3388,6 тис. дол. США (50 %), залишки і відходи харчової промисловості – 15273,3 тис. дол. США (103,1 %).

В загальній товарній структурі зовнішньої торгівлі Чернігівської області у 2022 році сільськогосподарська продукція та харчові продукти склали 75,4 %.

Назад