Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ПРОВЕДЕНО XXХI РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ «ОРГАНІЧНА УКРАЇНА 2020» В РЕЖИМІ ОНЛАЙН

Про стан розвитку органічного виробництва у Чернігівській області говорили сьогодні, 5 серпня, на XXХI Регіональному Форумі «Органічна Україна 2020», який відбувся в онлайн режимі на базі облдержадміністрації.

Організатори – Департамент розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації спільно з Громадською спілкою виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна». Серед учасників – представники громад, профільні експерти, підприємці, сільгоспвиробники.

Продукція органічних виробників Чернігівщини реалізується в Україні, а також успішно експортується за кордон. Зернові надходять до Німеччини, Голландії, Швейцарії, Ізраїлю, Нідерландів. Заморожені ягоди, гриби – до Німеччини та Литви. Мікробіологічні препарати для агровиробництва – до країн Прибалтики.

 На початок цього року Чернігівщина налічувала 14 виробників органічної продукції, асортимент землеробства якої сьогодні переважно зорієнтований на експорт. Проте, ми впевнені, що завдяки збільшенню обізнаності населення, зможемо розвивати й внутрішній ринок, – наголосила директор Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА Олександра Хомик.

Про особливості органічного виробництва та збут екопродукції в області розповів заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА Олег Крапивний.

Серед виробників органічної продукції в Чернігівській області чотири підприємства спеціалізуються на вирощуванні зернових культур, три виробляють мікробіологічні препарати обробки (захисту) рослин. Два господарства займаються тваринництвом та молочно-м’ясною продукцію, три – вирощують та переробляють овочеву та фруктову продукцію. І ще на двох підприємствах заготовляють дикорослі гриби, ягоди або закладають ягідники.

Розвиток цього сектору в області є одним з пріоритетних. Цьому сприяє обласна Програма фінансової підтримки органічного виробництва на 2016-2021 роки. Вона передбачає надання виробникам компенсації витрат, понесених у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органічної продукції (сировини) та видачею сертифіката відповідності у рослинництві, тваринництві та переробці сільськогосподарської продукції, в тому числі у перехідний період, – повідомив Олег Крапивний.

Учасники онлайн-форуму акцентували увагу присутніх на популяризації знань про значення і користь екологічної продукції серед школярів та студентів. Дізналися більше про нові вимоги до органічного виробництва та сертифікації, про законодавче регулювання та можливу державну і регіональну підтримку своєї діяльності. І на завершення отримали практичні поради для залучення міжнародних інвестицій та інструменти просування органічної продукції на внутрішньому ринку області.

Форум відбувається за сприяння Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Для тих, хто цікавиться темою органічного виробництва, або прагне зробити своє підприємство більш органічним – звертатись до відділу продовольчої безпеки, переробки та маркетингу сільськогосподарської продукції Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації за телефоном (0462) 778-937, gmail : [email protected].

 
Джерело: http://cg.gov.ua/

Назад