Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

КРЕДИТИ ДЛЯ АГРАРІЇВ ЧЕРНІГІВЩИНИ ЩЕ ДОСТУПНІШІ: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ВІД ФОНДУ ЧАСТКОВОГО ГАРАНТУВАННЯ КРЕДИТІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Мова про фермерів, які обробляють до 500 гектарів угідь (малі та середні агровиробники). Отримати кредит для провадження сільськогосподарської діяльності для них тепер простіше, оскільки Фонд (запрацював в січні цього року) гарантує перед банками покриття до 50% зобов’язань позичальника. Аграрії ж можуть отримати:

  • інвестиційні кредити на термін до 7 років;

  • кредити для купівлі землі до 10 років;

  • обігові кошти на строк до 3 років.

Максимальна сума кредиту на одного позичальника – 30 мільйонів гривень.

Наразі звернутися за кредитом у межах цієї ініціативи фермери регіону можуть до «Ощадбанку», «Укргазбанку» та «ПроКредит Банку».

Поговорили про нові можливості кредитування для малих та середніх аграріїв Чернігівщини сьогодні на зустрічі в обласному центрі.

Серед присутніх – представники профільного Департаменту ОДА, Фонду, фінансових установ та банків, фермери.

«Ініціатива від Фонду – це потужний інструмент для аграріїв Чернігівщини, яким точно варто скористатися. Ми розуміємо, що не завжди кредитні портфелі охоплюють потреби малого бізнесу. Якщо підприємство не має застави чи кредитної історії – отримати гроші на подальший розвиток важко. Тому такий проєкт допоможе аграріям залишатися в регіоні та продовжити працювати, незважаючи на труднощі у зв’язку з повномасштабним вторгненням та забрудненістю земель вибухонебезпечними предметами. А це – добробут мешканців», – зауважив Костянтин Мегем, перший заступник начальника ОВА.

За словами Інеси Андрієтті, членкині правління Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, раніше великий пакет документів, довгий термін розгляду заявок і відсутність майна для застави не дозволяли фермеру отримувати кошти на розвиток свого бізнесу. Фонд створений, щоб вирішити цю проблему, а кредити стали доступними і дрібним аграріям. До речі, наразі організація працює і над збільшенням покриття зобов’язань позичальників до 80%.

Погоджується зі спікерами і Іван Якуб, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників області, голова фермерського господарства «Соната»: «Ми знаємо, як малому фермеру важко взяти кредит. Ідеш у банк, відразу питають про заставу. А де її взяти? Тепер же отримати гроші стало доступніше, простіше, це реальна допомога аграріям».

Як працює Фонд та як отримати кредит під його гарантії розповіла Римма Олексенко, експертка з питань доступу до фінансування ТОВ «Агріаналітика».

«Організація надає портфельні гарантії банкам, що дозволяє останнім знизити вимоги до застави. Фонд наповнюється завдяки кредитам і грантам, що надходять від міжнародних організацій, фондів розвитку та приватних інвесторів», – пояснила спікерка.

Та додала, що фермер, щоб отримати доступ до гарантій Фонду, має не тільки  володіти до 500 гектарів землі. Ще:

  • балансова вартість активів має не перевищувати 20 мільйонів євро;

  • чистий дохід – не більше 40 мільйонів євро;

  • кількість працівників – до 250 осіб;

  • потрібно бути зареєстрованим в Державному аграрному реєстрі;

  • займатися підприємництвом більше 1 року чи надати якісний бізнес-план;

  • відповідати соціальним і екологічним умовам;

  • не перебувати в процесі банкрутства та не мати заборгованості перед державою.

За отримані кредитні кошти аграрій може придбати землі, техніку, обладнання для сільгоспвиробництва тощо.

«Для отримання кредиту потрібно звернутися до відділення банку-партнера, та надати всі необхідні документи. Банк опрацьовує їх на відповідність критеріям Фонду, та, у разі їх підтвердження, оформить кредит під гарантії Фонду», – наголосила  Римма Олексенко.

Також агровиробники мають можливість отримати вигідніші умови кредитування, поєднавши дві програми: часткове гарантування за кредитами та часткову компенсацію процентів у рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Втім, аграрій не зможе скористатися гарантіями Фонду, якщо:

  • є одночасно учасником чи кінцевим бенефіціаром інших українських юридичних осіб, що провадять діяльність у галузі сільського господарства;

  • пов’язані з виробником особи володіють землею, площа якої сумарно з площею виробника, перевищує 500 га.

За додатковою інформацією звертайтеся до Департаменту агропромислового розвитку ОДА за тел. (0462) 77-44-88.

Додатково: Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві є небанківською фінансовою установою, засновником якої є Кабінет Міністрів України. Над створенням та запуском Фонду працювали Європейський Союз, Міністерство аграрної політики та продовольства України та Світовий банк.

 
 
 
 
 
 
Джерело: Чернігівська ОВА

Назад