Анонси

Стан справ, досягнуті результати

Назад

Підсумки посіву сільгоспкультур під урожай 2020 року

Відповідно заключних даних по всіх категоріях господарств під урожай 2020 року посіяно 1 млн 331 тис. га (1330,9 тис. га) сільськогосподарських культур, що на понад 2% або 33 тис. га більше 2019 року (у 2019 році було 1297,7 тис. га). В тому числі посіяно понад 1 млн 60 тис. га ярих культур, що майже на 54 тис. га більше заключних даних минулого року або +5%.

В структурі посівів зернові культури займають 62,2% (829 тис. га),  технічні – 23,5% (312 тис. га),  картоплеовочева група – 6,6% (88 тис. га), кормові – 7,7% (102 тис. га).

Особливістю структури посівних площ сільськогосподарських культур під урожай поточного року в порівнянні з попереднім, на фоні загального збільшення обсягу їх вирощування, є розширення посівів під зерновими на 7% до минулорічного (+53,8 тис. га – посіяно 828,6 тис. га) та зменшення площ зайнятих технічними культурами майже на 6% (-19,5 тис. га – посіяно 312,2 тис. га).

Так, в групі зернових культур, суттєво збільшились обсяги вирощування кукурудзи – майже на 14% (+67,2 тис. га) – посіяно 566,2 тис. га – це найбільша площа в історії області (2 місце по Україні).

Зросли обсяги посіву проса – в 2 рази (+4,1 тис. га – посіяно 8,3 тис. га), а також гречки – на 51% (+1,9 тис. га – посіяно 5,6 тис. га),

Щодо озимих культур, то під урожай 2020 року було посіяно 183 тис. га озимих культур на зерно, що склало 93% (-13,9 тис. га) заключних даних попереднього року. В тому числі пшениця (включаючи тритикале) посіяна на площі 155,9 тис. га або 88% до попереднього року, жито – 23,6 тис. га або 137% до попереднього року (1 місце по Україні), а також посіяно 2 тис. га ячменю або 532% до попереднього року.

В технічній групі зменшено площі під соєю на 49% (-42,1 тис. га до 2019 року – посіяно 43,4 тис. га), при цьому збільшено обсяги вирощування соняшнику – на 13% (+27,1 тис. га до 2019 року – посіяно 233,9 тис. га – це найбільша площа в історії області).

Також збільшились площі під картоплею, яка була висаджена на 4,8 тис. га або майже 118% до попереднього року (1 місце по Україні).

 

Підсумки розвитку галузі землеробства за 2019 рік

 

Організаційна робота

З метою забезпечення підготовки товаровиробників області до проведення відповідних польових робіт Департаментом протягом 2019 року було здійснено підготовку та проведення низки заходів, спрямованих на ефективний розвиток аграрного сектора.

Це районні, міжрайонні та обласні семінари-навчання, конференції, наради і дні поля, демонстраційні покази техніки, а також організовувались поїздки аграріїв області на загальнодержавні, регіональні виставки, дні поля, тощо.

Серед основних:

  • 05.03.19 науково-практичний семінар «Наукові розробки вчених-мікробіологів в інноваційних технологіях виробництва сільськогосподарської продукції».
  • 27.03.19 нарада-семінар з питань технологічних підходів у вирощуванні сільськогосподарських культур та особливостей комплексу весняно-польових робіт в умовах 2019 року: «Врожайність чи прибутковість? Як досягнути максимальної ефективності при вирощуванні сільськогосподарських культур».
  • 20.06.19 щорічний обласний День поля – 2019 на базі Носівської селекційно-дослідної станції Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України.

Головною метою заходів було навчання та підвищення кваліфікації керівників та фахівців сільськогосподарських формувань Чернігівщини, а також впровадження і поширення прогресивних, ресурсо- та енергозберігаючих технологій вирощування сільгоспкультур, ефективного використання земель сільгосппризначення та наявного технічного потенціалу, нарощування виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення її конкурентоспроможності, підвищення родючості ґрунтів,  тощо.

Також Департаментом спільно з вченими та фахівцями Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, Секції науково інноваційного розвитку АПВ Чернігівської області, Чернігівського обласного державного центру експертизи сортів рослин Українського інституту експертизи сортів рослин, Чернігівської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України», Чернігівського обласного центру з гідрометеорології для аграріїв було розроблено та направлено:

  • Рекомендації з проведення весняно-польових робіт в умовах 2019 року в господарствах Чернігівської області.
  • Рекомендації щодо збирання зернових культур у 2019 році в господарствах Чернігівської області.
  • Рекомендації з проведення сівби озимих культур у господарствах Чернігівської області під урожай 2020 року.

Підсумки посіву під урожай 2019 року:

Завдяки вжитим заходам, загальна посівна площа під урожай 2019 року по всіх категоріях господарств складає майже 1,3 млн га (1297,7), що на понад 31 тис. га більше минулого року або +2,5% (у 2018 році було 1266,7 тис. га).

В тому числі посіяно майже 1 млн 10 тис. га ярих культур, що на 55 тис. га більше заключних даних минулого року або +6%. З них ярих зернових і зернобобових культур 578 тис. га, майже 301 тис. га технічних, понад 87 тис. га картоплі та овочів, і близько 44 тис. га кормових культур.

В загальній структурі посівів зернові культури займають 59,7% (775 тис. га), технічні культури – 25,6% (332 тис. га), картоплеовочева група – 6,7% (87 тис. га), кормові – 8% (104 тис. га).

Особливістю структури посівних площ сільськогосподарських культур під урожай поточного року в порівнянні з попереднім, на фоні загального збільшення обсягу їх вирощування, є розширення посівів під зерновими на 62 тис. га або 9% до минулорічного та зменшення площ зайнятих технічними (олійними) культурами на 29 тис. га або 8%, а також кормовими культурами майже на 4 тис. га або 3%.

Зокрема, суттєво збільшились обсяги вирощування кукурудзи – на 22% або на 91 тис. га – посіяно 499 тис. га – це найбільша площа в історії області (2018 рік був рекордним – 407,9 тис. га).

Також зросли обсяги посіву проса – на 87% або на 1,9 тис. га (посіяно 4,1 тис. га).

В технічній групі зменшено площі під соєю на 19% (-20 тис. га до 2018 року – посіяно 85,5 тис. га) та озимим і ярим ріпаками – на 26% (майже -12 тис. га – посіяно 32,5 тис. га), при цьому дещо збільшено обсяги вирощування соняшнику – на 2,4% (майже +5 тис. га до 2018 року – посіяно майже 207 тис. га).

Підсумки збору урожаю. Отримані результати.

Область вперше подолала п'ятимільйонну позначку зі збирання зернових культур. Так, відповідно заключних статистичних даних збирання врожаю 2019 року, по всіх категоріях господарств маємо 5 млн 9 тис. т зернових та зернобобових культур, що майже на 100 тис. т більше даних 2018 року. Рівень урожайності – 65,3 ц/га (-3,5 ц/га до 2015 року).

Цим досягненням аграрії забезпечили Чернігівщині найвищий результат в її історії по валовому збору та за рівнем врожайності всіх зернових культур.

Крім того, як і 2018 року в загальнодержавному рейтингу за валовим збором зернових культур область посіла 3 місце після Полтави (6,12 млн т) та Вінниці (5,94 млн т), по врожайності – 5 місце після Вінниці, Черкас, Києва та Хмельницького .

В тому числі кукурудзи вирощено 3 млн 928 тис. т, що на 81 тис. т  більше заключних даних 2018 року, при середній врожайності 79,5 ц/га (-14,5 ц/га до 2018 року).

Соняшнику маємо 633,7 тис. т (+57,7 тис. т до заключних даних 2018 року) за середньої врожайності 29,5 ц/га (+1,5 ц/га до 2018 року).

Сої маємо 179,2 тис. т (-83,8 тис. т до заключних даних 2018 року) при середній врожайності 20,9 ц/га (-4,4 ц/га до 2018 року).

Цукрового буряка накопано 216,6 тис. т коренеплодів (-33,2 тис. т до заключних даних 2018 року) за середньої врожайності 420,3 ц/га (-20 ц/га до 2018 року).

Довідково:  В 2019 році було отримано рекордний в історії області вал зернових – 4 млн 992,3 тис. т  за врожайності 65,2 ц/га.

Найбільший вклад у валове виробництво зерна внесли сільськогосподарські агроформування Прилуцького (512 тис. т), Бобровицького (462), Ічнянського (384), Бахмацького (354), Ніжинського (353), Чернігівського та Борзнянського (по 302) районів.

Виробництво  зернових  і  зернобобових  культур  у 2019 році

(у  масі  після  доробки)

 

Всі категорії Сільгосппідприємства
тис. га млн тонн ц/га тис. га млн тонн ц/га
Полтавська 1015,6 6118,84 60,2 797,6 5065,84 63,5
Вінницька 873,8 5936,16 67,9 704,4 5106,93 72,5
Чернігівська 767,5 5009,23 65,3 714,1 4844,05 67,8
Черкаська 683,5 4559,83 66,7 567,6 3991,82 70,3
Сумська 680,5 4432,57 65,1 608,4 4155,87 68,3
Харківська 1046,3 4416,14 42,2 759,1 3268,92 43,1
Кіровоградська 862,5 4346,60 50,4 651,5 3457,75 53,1
Україна 15291,9 75143,20 49,1 11176,1 59982,08 53,7

В тому числі виробництво кукурудзи на зерно

  Всі  категорії Сільгосппідприємства
тис. га млн тонн> ц/га тис. га млн тонн ц/га
Полтавська 661,7 46175,2 69,8 562,7 39948,9 71,0
Чернігівська 493,8 39277,6 79,5 478,8 38652,0 80,7
Вінницька 412,3 35749,0 86,7 349,4 31802,3 91,0
Сумська 406,6 32448,0 79,8 389,7 31515,2 80,9
Черкаська 412,9 31907,8 77,3 367,5 29291,2 79,7
Київська 334,3 27708,0 82,9 317,3 26588,8 83,8
Кіровоградська 384,4 24190,8 62,9 290,0 19329,8 66,7
Україна 4986,9 358800,5 71,9 3944,0 306644,1 77,7

  Стосовно деяких інших культур: Підсумки збирання врожаю 2019 року (по  всіх  категоріях  господарств)

Культури Валовий збір, тис. т Валовий збір 2019 у % до 2018 Врожайність, ц/га Місце області за рівнем:
область Україна область Україна валового збору врожай-ності
Зернові культури 5009,2 102,0 107,2 65,3 49,1 3 5
в т.ч. пшениця 840,7 106,5 115,0 46,3 41,6 18 10
жито 46,0 72,8 84,9 27,7 28,9 3 16
кукурудза 3927,8 102,1 100,1 79,5 71,9 2 10
овес 43,3 81,7 100,8 17,7 23,2 4 21
гречка 2,6 33,4 62,1 7,5 12,3 11 24
просо 7,4 162,3 210,9 16,4 18,1 11 13
Цукровий буряк 216,6 86,7 72,7 420,3 461,1 13 15
Соняшник 633,7 110,0 107,8 29,9 25,6 14 9
Соя 179,2 67,9 82,9 20,9 22,9 10 15
Картопля 1204,7 85,6 90,1 160,7 196,9 6 13
Овочі 198,6 104,4 102,6 171,0 368,3 22 22
Плоди та ягоди 14,2 64,6 82,6 44,9 108,1 24 24
 

Підсумки посіву озимих культур урожаю 2020 року

Відповідно заключних даних товаровиробниками області під урожай 2020 року посіяно понад 209 тис. га озимих культур на зерно та зелений корм включаючи ріпак, що склало 93% або на 15,5 тис. га менше заключних даних попереднього року. В тому числі посіяно понад 179 тис. га озимих колосових культур на зерно.

З них пшениця (включаючи тритикале) посіяна на площі 155,2 тис. га або 89% до попереднього року, жито – 22,6 тис. га або 133% до попереднього року (1 місце по Україні), а також посіяно 1,3 тис. га ячменю або 248% до попереднього року.

Посів озимого ріпаку виконано майже на 27 тис. га або 85% або на 4,9 тис. га менше попереднього року.

Зяблевий обробіток ґрунту

Зяблевий обробіток ґрунту сільськогосподарськими підприємствами області восени 2019 року проведено на 635,3 тис. га або 121% до попереднього року – 4 місце по державі. Крім того площа парів склала 4,8 тис. га або майже 124% до попереднього року.

 

 

 

 

Назад