Вирощування. Виробництво
Назад
Органічне виробництво в Чернігівській області за 2022 рік
Впровадження та підтримка органічного виробництва є одним з пріоритетних напрямків в Чернігівській області. Зокрема, Стратегією сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року (затверджена рішенням двадцять першої сесії Чернігівської обласної ради сьомого скликання 18 грудня 2019 року №4-21/VII) розвиток органічного землеробства та виробництва екологічно чистих продуктів харчування визначено одним із напрямків смарт спеціалізації регіону.
В Чернігівській області здійснюють діяльність 11 операторів органічного виробництва. Згідно оперативних даних у 2022 році площа земель, сертифікованих як органічні або таких, що знаходяться у перехідному періоді, в нашій області склала 3045,8га, що на 12% менше, ніж у 2021 році (0,22% від усієї ріллі області).
Виробниками органічної продукції вирощено 2502,7 т зернових культур, зокрема жита, вівса, спельти, тритикале, гірчиці, ячменю, гречки (ФГ «Макишинський сад», ФСГ «Золотий пармен», ПрАТ «Етнопродукт», ФГ «Агро - Люкс»).
Крім того, ними утримується 398 голів великої рогатої худоби і вироблено більше 30 т органічного м’яса та 524 т органічного молока (ПрАТ «Етнопродукт» та ФГ «Агро-Люкс»), вироблено 23773л біопрепаратів рідкої форми, 2350 кг – біопрепаратів твердої форми (Інститут сільськогосподарської мікробіології АПВ НААН України та ТОВ «Біо Терра Технолоджі»).
Назад |