Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ПРОВЕДЕНО СЕМІНАР НА ТЕМУ: "ПРОФІЛАКТИКА ТА НЕДОПУЩЕННЯ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ"

25 лютого, Департаментом розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації проведено онлайн-семінар на тему: «Профілактика та недопущення отруєння бджіл». До участі долучилися пасічники та сільгоспвиробники Чернігівщини, а також, представники Головного управління та територіальних підрозділів Держпродспоживслужби, районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Захід проходив в форматі Zoom конференції. Онлайн трансляцію дивилось близько сотні глядачів.

Начальник відділу тваринництва та аквакультури Департаменту Віктор Олексенко ознайомив присутніх з станом галузі  бджільництва регіону і озвучив проблеми, що існують на сьогодні у цій галузі, зокрема, стосовно негативного впливу на бджіл зовнішніх факторів.

Крім того, Віктор Олексенко підняв питання співпраці пасічників із сільгоспвиробниками та органами місцевого самоврядування, а саме, щодо узгоджених дій щоб попередити негативні наслідки, пов’язані з обробкою сільгоспугідь отрутохімікатами. Аграрії мають попереджати пасічників про свої дії заздалегідь, використовуючи для цього, в тому числі, і засоби масової інформації. Керівники громад, у свою чергу, повинні знати, яка кількість місцевих жителів займається бджільництвом. А пасічникам потрібно в обов’язковому порядку повідомляти  про місця розташування вуликів.

Під час свого виступу Микола Голик начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області акцентував увагу на проведенні лабораторних досліджень хвороб бджіл, санітарних нормах при застосуванні пестецидів агровиробниками під час польових робіт, особливостях застосування хімікатів авіаційним методом. Також, Микола Голик розповів про алгоритм дій при загибелі бджіл, зокрема, про створення комісії, до складу якої повинні обов’язково входити представники Держпродспоживслужби, екологічної інспекції та органів місцевого самоврядування.

Керівник структурного підрозділу Головного управління Держпродспоживслужби звернув увагу на обов’язкову паспортизацію бджологосподарств.

Його підтримав і голова Чернігівської обласної та міської спілок бджолярів Ігор Сокоринський, який повідомив, що на сьогодні менше половини пасік в області зареєстровані. Лише наявність документа дає можливість власнику бджологосподарства відстоювати свої права в законодавчому полі, зазначив він.

Про санітарні норми та правила при застосуванні пестицидів проінформувала учасників конференції Федунова Оксана Миколаївна – начальник відділу санітарної охорони території Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Про практичний досвід співпраці аграріїв з місцевою владою та пасічниками розповів Бондар Михайло Іванович – головний агроном ПРАТ «Чернігівське головне підприємство по племінній справі у тваринництві» Чернігівського району Чернігівської області.

Як налагоджена взаємодія між аграріями та місцевою владою щодо своєчасного оповіщення пасічників при проведення в полі робіт по захисту рослин поділився досвідом Кравцов Олександр Вікторович – заступник голови Семенівської територіальної громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

Підводячи підсумки семінар-наради Віктор Олексенко наголосив, що пасічники обов’язково повинні інформувати органи місцевого самоврядування та сільськогосподарські підприємства про планове місце розташування пасік. У випадку загибелі бджіл негайно інформувати органи Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

А аграрії обов’язково повинні дотримуватися вимог ст. 37 Закону України «Про бджільництво» і не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки сільськогосподарських культур попереджувати через засоби масової інформації та іншими зручними засобами (в інтернет-групі, об’яви населених пунктах, повідомлення на телефон) про даний захід органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10-ти кілометрів від оброблюваних площ.

Також, Віктор Олексенко звернув увагу учасників конференції на те, що дане питання буде розглянуто на наступній семінар-нараді, яка пройде 18 березня поточного року в он-лайн форматі.

Назад