Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ЗАСТУПНИК МІНІСТРА РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ З РОБОЧИМ ВІЗИТОМ У ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

У п'ятницю, 12 березня заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький перебував з робочою поїздкою у Чернігівській області. Разом з заступником голови облдержадміністрації Олександром Савченком та заступником директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Олегом Крапивним заступник Міністра відвідав перспективні та значущі об’єкти агропромислового комплексу області.

Одним з таких стала аграрна компанія «Еко-Парк», що займається вирощуванням зернових культур, а також новим для нашого регіону направленням – вирощуванням ягід лохини високорослої й обліпихи крушиновидної.

– В рамках робочої зустрічі ознайомився з діяльністю ТОВ «АГРАРНА КОМПАНІЯ «ЕКО-ПАРК». Компанія займається вирощуванням лохини і обліпихи на 55 га. Планують розширювати вирощування аналогічних культур на нових 60 га, і, відповідно, подаватись на державну підтримку.  Дане підприємство є прикладом того, що державні програми підтримки аграріїв є дієвими, а також стимулюють збільшення виробництва продуктів з доданою вартістю та створення нових робочих місць в сільських територіях, – зазначив Тарас Висоцький.

Як зазначив Олександр Савченко, за 5 років компанія «Еко-Парк» гідно зарекомендувала себе на українському ринку, адже вона вирощується за передовими світовими технологіями, які відповідають міжнародним якостям та стандартам. У 2018 році компанія пройшла всі етапи сертифікації, та отримала сертифікат GLOBAL GAP. Заступник голови Чернігівської ОДА додав, що підприємства, які прагнуть розвиватися та наполегливо працюють на користь країни, завжди отримують підтримку держави. І «Еко-Парк» – цьому підтвердження.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 587 від 15.07.2005 {із змінами} «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства», товариство «Еко-Парк» впродовж трьох років отримало близько 8 мільйонів компенсації від держави на обладнання та садибний матеріал. У поточному році планують розширювати вирощування аналогічних культур на нових 60 га, і, відповідно, подаватись на державну підтримку.

Наступним відвідали Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України. Адже, їх вагомий внесок в розвиток АПК це розробки у сфері органічних добрив і мікроорганізмів, які з успіхом впроваджуються в сільськогосподарських підприємствах усіх регіонів України, а окремі – і за кордоном.

- Україна нещодавно почала впроваджувати угоду EU Green Deal, яка базується на нормах і принципах Європейського Союзу. Перш за все, це передбачає зменшення використання класичних мінеральних добрив і збільшення використання альтернатив у вигляді мікроорганізмів. Тому ці напрацювання є дуже важливими. Крім того, застосування таких передових наукових рішень дозволяє зменшити кінцеву собівартість продукту через збільшення урожайності. І в цілому це позитивно впливає на навколишнє середовище, – зазначив Тарас Висоцький.

Особливу зацікавленість заступника Міністра викликав той факт, що за 2010-2019 роки фактичне застосування мікробних препаратів на полях України дозволило зекономити близько 72 тис. т аміачної селітри. Тарас Висоцький погодився із необхідністю дієвої сертифікації мікробних препаратів, як вітчизняних, так і, особливо, імпортних стосовно перевірки їх передусім на наявність патогенних мікроорганізмів та запропонував конкретні кроки вирішення даної проблеми.

В ході візиту до Інституту оглянули лабораторію пробіотиків, а саме консерванти, які дозволяють тваринникам краще зберігати і підвищувати якість сінажу, силосу й корнажу. За словами директора Інституту Анатолія Москаленка, великим попитом аграріїв користується біородентицид "Антимишин" для боротьби з дрібними мишоподібними гризунами.

В результаті, були досягнуті певні домовленості щодо сприяння впровадженню наукових розробок Інституту в практику сільськогосподарського виробництва.

В рамках візиту також було відвідано приватне багатопрофільне підприємство «ВИМАЛ».

Крохмальний завод «ВИМАЛ» одне з найбільших і сучасних підприємств в Україні по виробництву картопляного крохмалю та крохмалепродуктів, яке працює з 1992 року.
Власник підприємства Віктор Лазар зазначив, що підприємство є найбільшим у східній Євразії.

У 2016 році ПБП «ВИМАЛ» почало реалізацію проєкту поглибленої переробки картоплі загальною вартістю 400 млн грн, який складається з чотирьох етапів будівництва. Так, у 2018 році введено в експлуатацію завод по виробництву картопляного крохмалю, який має потужність переробки 1440 т картоплі на добу.
У планах підприємства до кінця 2023 року запуск потужностей з виробництва картопляного протеїну та органічних добрив. А у 2025 році освоїти виробництво картопляних харчових волокон.

В ході зустрічі було обговорено питання необхідності збільшення експортних квот українського крохмалю до ЄС та проблематика демпінгування цін на крохмалепродукти підприємствами Республіки Білорусь.

Нагадаємо, аграрний сектор Чернігівщини налічує 2 118 сільськогосподарських підприємств різних форм власності та господарювання і забезпечує 5,4% виробництва сільськогосподарської продукції країни, третю частину валової доданої вартості в області та майже 70% загальнообласного експорту.

 
 
 
 
 
 

Назад